.

.

TOTS 21

Lluita de gladiadors a Tarraco Viva. Foto: Tarragona 21

Lluita de gladiadors a Tarraco Viva. Foto: Tarragona 21

L’amfiateatre romà ha acollit aquest matí la segona representació de la lluita entre gladiadors i gladiatrices del festival Tarraco Viva. L’objectiu de representar un equilibri en les seves lluites es veia refletit en els seus moviments però també en la seva vestimenta. Lluitaven sense cuirassa. ¿Com era possible una lluita d’equilibri sense una cuirassa?. Aquests es dotaven de petites armes per dur a terme el combat.

L’acte ha estat composat per diverses representacions de les escenes més cruentes d’aquestes lluites que van néixer al s. IV a.c. Hèrcules era el déu dels gladiadors i representava el triomf de la vida. Però, aquests havien de permetre al públic -situat a la cavea– veure sang.

La primera de les lluites ha estat la lluita a prolusió, una lluita demostrativa on ha estat el públic qui ha decidit qui era el gladiador que s’havia d’aixecar. La segona ha estat una lluita més acarnissada on els gladiadors utilitzaven un escut, un casc llis, un punyal i una sponja pectoris que els protegia tot el dors. Tots aquests elements, perfectament organitzats permetien un equilibri excel·lent a la lluita. En aquest combat el públic sí que el públic decidia el destí del gladiador perdedor: polex versus o polex conversus. Després de la gran expectació creada per la batalla el públic, finalment, ha decidit donar la vida al gladiador.

Gladiatrices a Tarraco Viva. Foto: Tarragona 21

Gladiatrices a Tarraco Viva. Foto: Tarragona 21

La lluita de les gladiatrices també ha estat escenificat a l’espai de l’amfiateatre. Un fenomen que està molt ben documentat a partit del s. III d.p. C amb les conegudes Amazon i Aquilea. L’expectació durant la recreació ha estat també destacable. Finalment cal destacar la lluita Quadrattus que s’ha realitzat amb una daga etrusca. Aquesta té una forma d’aguila i permet fer moviments molt propers entre els gladiadors.

Una vegada més la lluita de gladiadors ha omplert de gom a gom l’amfiatre romà on centenars de persones s’han aplegat per veure aquesta tradició tarragonina del festival Tarraco Viva.

Els gladiadors de Tarraco Viva saludents al públic. Foto: Tarragona 21

Els gladiadors de Tarraco Viva saludents al públic. Foto: Tarragona 21