.

Lluís Llach, al Teatre d’Almoster aquest dissabte. Foto: Facebook

La plataforma Debat Constituent ha presentat aquest dissabte el qüestionari de 80 preguntes per “elaborar i sistematitzar” una futura Constitució catalana a partir de la participació ciutadana. Ho ha fet aquest dissabte a Tortosa. Un dia abans, Llach omplia el Teatre d’Almoster per presentar el mateix document.

Al seu torn, unes 200 persones han assistit a Tortosa a la primera jornada formativa de Debat Constituent, encapçalada per Lluís Llach i que repetirà sis reunions més arreu del territori entre setembre i octubre.

El quasi centenar de qüestions es divideixen en set apartats que van des d’elements constitutius com el model d’Estat –amb la proposta fins i tot de canviar la Diada de l’11 de setembre a l’1 d’octubre-, sobre el règim econòmic d’una Catalunya independent (la moneda ha de ser l’euro?) o sobre drets civils com l’avortament. També es pregunta la relació que ha de tenir l’Aran amb Catalunya, quins drets constitucionals s’ha de reconèixer als estrangers, l’existència d’una banca pública o la necessitat d’un exèrcit professional.

La gran majoria de les preguntes tenen un format test, que permet triar entre tres o quatre opcions diferents, encara que en algunes es permet introduir respostes alternatives en un espai en blanc. “L’elaboració d’aquestes preguntes no s’ha fet seguint, principalment, criteris de tècnica constitucional pura sinó a partir d’aquelles temàtiques i debats que diferents organitzacions i entitats de la societat civil catalana han plantejat com a necessaris d’abordar a l’hora de discutir el contingut d’una Constitució”, han explicat des de Debat Constituent. “S’han formulat i inclòs preguntes que engloben la totalitat d’aspectes i parts d’una Carta Magna”, han puntualitzat des la plataforma independentista. “Això sí, seria absurd preguntar si cal reconèixer el dret a la llibertat d’expressió o si cal que existeixi un Govern”, han recalcat des de Debat Constituent.

Tampoc es pregunta sobre institucions i drets democràtics aconseguits fruit d’anys de lluita social. “No poden ser reversibles”, assenyalen des de la plataforma sobiranista. “El formulari de preguntes que s’ha presentat avui no és una proposta 100% tancada. S’hi podran incorporar noves preguntes que puguin sorgir en el marc de les set jornades formatives que duen a terme aquest setembre i octubre”, han conclòs des de Debat Constituent, que posarà els resultats del qüestionari a la disposició dels representants polítics “sol·licitant-los que convoquin una assemblea o un parlament constituent”.

Redacció – ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */