.

Alex Saldaña, introduint una obra seva en un dels arbres. Foto: Tots21

Hi ha moltes maneres de treballar un tronc d’arbre: donar-li forma de manera que acabi resultant-ne una bella escultura; serrant-lo directament per fer-ne un moble del menjador, tallar amb simplesa una branca per alimentar la llar de foc,… Però no sol ser freqüent obrir-li un orifici en forma de prestatge per deixar-hi llibres en el seu interior.

Això és el que ha fet el jardí romàntic del Parc Samà de Cambrils, creant així una manera diferent de promoure la lectura en un entorn creat per perdre’s del món sorollós i estressant. Al voltant dels autors que han acudit a la cita, uns escuriosits paons reials desplegaven les seves immenses i acolorides plomes a la cerca tal vegada d’alguna cosa més mundana, com el menjar.

La idea ha vist la llum amb la col.laboració d’una quinzena d’autors i persones vinculades al món de la creació literària, juntament amb l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, que ha deixat diversos llibres divulgatius sobre la riquesa cultural del municipi. D’aquesta manera ha estat inaugurat el projecte d’intercanvi de llibres ‘lliures’ en un escenari tan evocador com el Parc Samà i han dipositat un exemplar de les seves obres en quatre arbres molt especials adequats com a ‘biblioteca’ a l’aire lliure. Quatre arbres que eren morts abans de convertir-se en microllibrerires lliures.

 

L’intercanvi o encreuament de llibres, també conegut com a ‘bookcrossing’, consisteix a deixar llibres en llocs públics perquè altres els trobin, llegeixin i després els transmetin als altres. La idea és fomentar l’intercanvi de llibres i promoure l’amor per la lectura al Parc Samà, històricament un jardí d’interès cultural, company d’estats d’ànim, de llibertat i retrobament.

Els autors

En aquest acte simbòlic hi han participat editors, novel·listes, poetes, historiadors i divulgadors, amb noms propis molt propers a les lletres de Tarragona i Cambrils com Manuel Rivera, Roberto Villarreal, Àlex Saldaña, Óscar Ramírez, Enric Gómez León, Joan Noguera , Jaume Borràs Galcerà, Helena Martínez, Ramón García Mateos, Alfredo Gavín, Juan López Carrillo, Cinta Mulet, Tomás Carot i Cèline Kristell. També va voler ser present el poeta i exalcalde de Cambrils, Robert Benaiges.

“El projecte de bookcrossing al Parc Samà és una sorpresa més que –ha reflexionat l’alcalde– no és flor d’un dia, sinó la reflexió profunda que la història del lloc, amb la seva exuberància botànica i zoològica, ha d’estar directament vinculada amb la cultura, la música , per exemple, i també la literatura, amb un apartat especial per a llibres de Cambrils, sobre Cambrils, i d’escriptors de Cambrils. Un acte senzill amb molt de fons”.

Amb aquesta iniciativa el Parc Samà inicia la celebració del dia Europeu dels Jardins històrics, que se celebra el 26 d’abril com a impuls al reconeixement del seu valor històric, artístic i social, i un exemple de la posada en pràctica dels valors del Consell de Europa: drets humans, diversitat cultural, diàleg intercultural i intercanvis mutus a través de les fronteres (Rutes Culturals del Consell d’Europa, 2020).

Els autors que han dipositat els primers exemplars. Foto: Tots21

Que els llibres viatgin

La idea també persegueix que els llibres viatgin i arribin a un públic més ampli, en lloc d’acumular pols en una prestatgeria. Per això el parc rebrà llibres dels visitants que així ho desitgin durant aquesta última setmana del mes de març: en presentar un llibre a la taquilla el visitant tindrà un 50% de descompte a la seva entrada, i el llibre serà dipositat a la biblioteca de arbres del parc. La idea és que, quan un visitant trobi un llibre del seu interès en un dels quatre arbres adequats com a biblioteca, pugui llegir-lo i adjuntar-hi una nota o missatge perquè altres la trobin. Es tracta d’una manera excel·lent de compartir llibres, promoure la lectura i connectar-se amb altres amants de la lectura.

D’aquesta manera, el Parc Samà, únic Jardí Històric de la província de Tarragona, continua sumant iniciatives per assolir el seu objectiu de convertir-se en el ‘jardí amb memòria de Cambrils’: un espai amb diferents instal·lacions que vol servir com a font d’inspiració, aprenentatge i un lloc per a un canvi social en positiu”, ha explicat Francisco Javier Castillo, CEO de DNA, empresa gestora del parc. Des de la seva inauguració el 1881, el Parc Samà ha acollit iniciatives de caràcter cultural, social, científic i artístic alineades amb moviment cultural del romanticisme, aleshores una nova manera de veure el món on els sentiments primaven per sobre de la raó.

“Les 14 hectàrees del Jardí Històric són el lloc perfecte per a la lectura en harmonia amb la natura, avui dipositem en aquesta llibreria singular cinc llibres dels escriptors romàntics espanyols més importants, i quin millor lloc que fer-ho al parc en ser una de les millors mostres de la jardineria del Romanticisme”, subratlla Francisco Javier Castillo.

Parc Samà forma part de la Xarxa Europea de Jardins Històrics que treballa per donar a conèixer els jardins històrics, promoure l’intercanvi de bones pràctiques i desenvolupar activitats culturals i turístiques que es desenvolupin al territori on es troben; l’any 2020, la xarxa va ser declarada Ruta Cultural pel Consell d’Europa, una invitació a viatjar i descobrir el patrimoni ric i divers d’Europa.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */