.

Gomis a la sortida del jutjat. Foto:Beth Magre

Gomis a la sortida del jutjat. Foto: Elisabeth Magre

Vuitanta-quatre hores després de la seva detenció en la macro operació policial orquestrada pel jutge d’Innova, la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Reus i consellera delegada del Grup Salut, Teresa Gomis, ha quedat en llibertat amb càrrecs. El magistrat Diego Álvarez de Juan li imputa presumptes delictes societaris, falsedat documental, contra l’Administració Pública, blanqueig de capitals i contra la salut pública. Com a mesures cautelars, el jutge ha decretat per Gomis la retirada del passaport i la prohibició de sortida del territori; així com l’obligació de comparèixer setmanalment, cada dilluns, als jutjats de Reus.

Visiblement cansada, Gomis sortia dels jutjats de Reus, pels volts de les 7 de la tarda d’aquest divendres, acompanyada dels seus advocats, Pau Molins i Ricard Font de Rubinat.”No he respost cap pregunta. Tinc molt clar el que havia de dir i crec que això es resoldrà aviat”, explicava Gomis a la premsa en finalitzar el seu periple judicial. “Estic molt cansada i no m’he dutxat des de dimarts, em permetreu que en parlem més endavant”, s’acomiadava la primera tinenta d’alcalde.

Una detenció “il·legal”

Des de Convergència, el seu coordinador de règim intern i comunicació, Francesc Sànchez, assegura que la defensa recorrerà el procediment del jutge perquè consideren que la detenció de Gomis és “il·legal i desproporcionada”. Sánchez afirma que “es poden haver vulnerat els drets de Gomis i, per tant, actuarem en conseqüència defensant la seva honorabilitat fins a l’últim moment”. CiU fa referència, especialment, a les més de 72 hores que la primera tinenta d’alcalde ha estat detinguda al calabós de la Guàrdia Civil de Tarragona.

Fiança de 20.000 euros

D’altra banda, Álvarez de Juan va decretar llibertat sota fiança de 20.000 euros per a Luís Márquez Álvarez, propietari de l’empresa Traiber SL. Márquez tindrà un termini d’una setmana per fer el pagament i, en cas de no fer-ho, hauria d’ingressar a presó. Com a mesura cautelar se li ha dictat la prohibició de sortida del país, entrega de passaport i comparèixer diàriament al jutjat de Reus. A Márquez se li imputen els delictes societaris, falsedat documental, contra l’Administració pública, blanqueig de capitals i contra la salut pública.

Segons la interlocutòria, Márquez subministrava pròtesis de “baixa qualitat i amb males condicions higièniques, i es venien peces caducades com si el seu estat fos correcte”. El document del jutge apunta que en la declaració d’aquest dijous, Joan Maria Benet, ha afirmat que havia consultat amb doctors de l’Hospital l’estat de les pròtesis i aquests havien “posat en dubte” la seva qualitat.

L’auto també fa referència a les gestions que l’empresari va fer per tornar a ser proveïdor de l’Hospital de Sant Joan després d’un temps sense ser-ho. Segons Márquez, va deixar de vendre a l’Hospital durant els anys 2012 i 2013 arran l’entrada d’un nou doctor en traumatologia. En aquest sentit, el text apunta la  declaració d’aquest dijous de Joan Maria Benet, qui ha declarat produir-se una reunió de Márquez amb representants municipals, entre els quals hi havia la primera tinent d’alcalde. Els dos, segons Benet, “van insistir en què l’Hospital de Sant Joan contractés a Traiber”. Així mateix, el text posa de manifest que l’empresari ha reconegut haver mantingut reunions del més alt nivell, amb el president Mas i el conseller Mena.

Segons l’auto, entre el 2007 i el 2014 consta una facturació de Traiber a l’Hospital Sant Joan de Reus sense cap tipus de licitació o procés d’adjudicació d’acord amb la normativa de contractació pública. El text apunta que la relació mercantil entre Luis Márquez i l’Hospital van comportar un “desajust econòmic de 2.456.548,85 euros, tot i que l’empresa només va declarar haver rebut 518.304 euros. Aquesta situació l’ha negat Luís Márquez i ha explicat que “desconeixia aquesta circumstància, i que no ha rebut més diners”.

Llibertat provisional per a set dels detinguts

El jutjat d’Instrucció 3 de Reus ha deixat aquest dijous en llibertat provisional a Enric Agustí, Miquel Àngel Puig, Antonio Foz, Carles Abelló, José Augusto García Navarro, Joan Maria Benet i Lluís Nualart detinguts en la macrooperació del cas Innova aquest dimarts. Als set, el jutge els imputa pels delictes societaris, de falsedat documental, contra l’Administració Pública, i de blanqueig de capitals. Així mateix, també s’ha pres declaració a Francisco Javier Gomà, responsable de l’empresa Medilab; i a Ángel Matías Barberán, vinculat a Ambulàncies Reus a qui el jutge imputa els mateixos delictes. Com a mesura cautelar, a més, el jutge ha acordat la retirada de passaport i prohibició de sortida de territori i comparèixer tots els dilluns al jutjat.

Barberán, el desè imputat en la macrooperació pel cas Innova, s’ha presentat a declarar davant del jutge de Reus aquest dijous després de tornar del Marroc on estava participant en la Titan Desert.

L’operació ‘Curatio-Cirugia’ es va iniciar dimarts amb vint-i-cinc entrades i registres a diverses poblacions de la demarcació de Tarragona, amb epicentre a Reus. Es van detenir fins a nou persones, entre les quals, la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Reus, Teresa Gomis; dos càrrecs actuals de Sagessa; quatre exdirectius de Sagessa; el director gerent d’una mútua de Tarragona; i un empresari.

Els registres i detencions, fetes per la Guàrdia Civil i tutelades pel Jutjat d’instrucció número 3, de Reus, i la Fiscalia de Tarragona, es van fer per la investigació de delictes de falsedat documental, prevaricació, malversació de diners públics, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals.

Aquesta notícia està publicada a Reusdigital (JM.Salvat/J.Gallofré/GDDC)

/* JS para menú plegable móvil Divi */