.

Els tarragonins han omplert les parades en busca del 'millor' llibre. Foto: Joan Marc Salvat

Els tarragonins han omplert les parades en busca del 'millor' llibre. Foto: Joan Marc Salvat

A Tarragona ciutat han triomfat ‘Llegendes de Tarragona’ d’Emili Samper i ‘La targeta postal a Tarragona. 100 anys d’història’ de Josep Maria Brull i Alabart, segons el Gremi de Llibreters. El primer està editat dins la col·lecció Contes i llegendes de Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Es tracta de 56 llegendes agrupades en tretze apartats que recuperen el testimoni de la Tarragona històrica des de la seva fundació fins a l’actualitat, descobrint-ne els carrers i racons. El segon, ‘La targeta postal a Tarragona. 100 anys d’història’, és un recull exhaustiu de postals de Tarragona que abraça un segle (1897-1996), i que, a més, afegeix la catalogació de totes i cada una d’elles. L’edició, a càrrec d’Arola, consta de dos volums: un amb les imatges de les postals i l’altre amb la corresponent catalogació, si bé a aquest segon s’hi pot accedir a partir d’una lectura QR que incorpora el primer.

Per tant, una de les primeres conclusions del Sant Jordi 2014 és que els llibres d’autors locals al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre s’han sabut fer un lloc entre els autors supervendes. En aquest sentit, els tarragonins han apostat per  ‘La cuina de la Chartreuse’, de David Solé i, també en clau de territori, per ‘La cuinera’, de Coia Valls. També han estat molt demanats el premiat ‘Desig de xocolata’ de Care Santos o “L’analfabeta que va salvar un país” del mediàtic Jonas Jonasson. Precisament, des de la llibreria La Rambla han explicat a Tarragona21 que la darrera novel·la de l’autor suec ja se’ls havia exhaurit abans d’acabar la jornada.

Ballesteros també s’apunta a Jonasson

L’alcalde Josep Fèlix Ballesteros tampoc s’ha volgut perdre l’ambient festiu al llarg de la Rambla Nova. Des de l’estand del PSC, Ballesteros ha explicat que encara no li havien regalat cap llibre però que tenia la sospita que abans d’acabar la Diada de Sant Jordi en rebria un parell: “La darrera novel·la del Jonas Jonasson, sobre una dona de Sud Àfrica que va arribar a ser tan influent com el rei d’Anglaterra. És una història que retrata l’apartheid i té la virtud que ho fa en clau d’humor”, ha descrit.

“La meva segona ‘sospita’ és el de Les postals de Tarragona: “És un llibre excepcional, presentat ara fa molt poc”, ha explicat. Ballesteros encara ha volgut afegir un tercer llibre a la llista dels desitjos, ‘La cuina de la Chartreuse’, encara que ha reconegut que aquest ja se l’havia comprat.

El president del Gremi de Llibreters de Tarragona i responsable de la Llibreria La Capona, Josep ‘Pitu’ Rovira, ha destacat a l’ACN que el bon temps que ha fet durant aquest Sant Jordi ha provocat una elevada afluència de compradors tant a les parades de la Rambla Nova com a les llibreries. Tot i això, ha insistit que no s’ha tractat d’una diada “extraordinària”, sinó que ha ubicat la d’enguany com una cita que ha transcorregut en la “normalitat” d’altres anys.

D’altres títols locals destacats a la ciutat tenen regust culinari. Es tracta de ‘La cuina del Chartreuse’, de David Solé, Txema Gavaldà i Marta Domènech, i de ‘Tela marinera! De la mar a la nostra cuina’ del cuiner David Solé del restaurant Barquet i el fotògraf Pep Escoda. En l’àmbit nacional, ha destacat la ficció de Care Santos ‘Desig de xocolata’, ‘Els ambaixadors’ d’Albert Villaró, ‘L’altra’ de Maria Rojals o ‘El primer heroi’ de Martí Gironell.

El periodista Joan Antoni Domènech va estar signant la seva obra, 'Homenots de Tarragona'.

El periodista Joan Antoni Domènech va estar signant la seva obra, 'Homenots de Tarragona'.

Bona mostra del regust local que ha tingut aquest Sant Jordi 2014 és l’interès que ha suscitat l’obra ‘Homenots de Tarragona‘, del periodista i escriptor Joan Antoni Domènech. L’autor hi fa un repàs a vint-i-dos tarragonins diferents, la gran majoria d’ells, ja morts, i que per alguna raó li han provocat un interès especial. Precisament, Domènech va estar signant la seva obra aquest dimecres als estands ubicats a la Rambla.

Un dels denominadors comú d’aquest Sant Jordi ha estat l’interès que ha suscitat entre els lectors la recent desaparició de Gabriel García Márquez. “La demanda ha superat amb escreix l’oferta”, ha reconegut el responsable de La Capona, Josep Rovira. I és que malgrat que s’han editat títols a “corre-cuita” i amb caràcter gairebé “d’urgència”, no s’ha arribat a temps de complir les expectatives. Molt establiments no disposaven d’un gran nombre d’exemplars i els que en tenien els han exhaurit ràpidament.

‘La frontera invisble’ de Kilian Jornet

Un dels altres llibres que ha arrassat aquesta jornada de Sant Jordi a Tarragona ha estat ‘La frontera invisible’ de Kilian Jornet. En aquest punt, els responsables de La Rambla tenen “bones sensacions” i a l’espera d’un recompte definitiu, consideren que estem davant d’un bon Sant Jordi, “semblant al de l’any passat”.

JM. Salvat/ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */