.

Aquesta eina permetrà millorar el registre i tractament de dades que aquest centre de recerca obté en excavacions de projecció mundial. Foto: IPHES

L’arqueologia rep un nou impuls en eficiència a l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) amb la producció del sistema ARCH-e System 3.0, un programari innovador per informatitzar, mecanitzar i sistematitzar el registre de dades que aquest centre de recerca obté amb el treball de camp que dur a terme en excavacions arqueològiques de projecció internacional. Les primeres proves es realitzaran aquest estiu amb l’inici de la campanya d’excavacions a Atapuerca (Burgos) de l’1 al 25 de juliol, que són un referent mundial. Antoni Canals, professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV) associat a l’IPHES,  ha liderat el projecte, en col·laboració amb l’empresa Al-TOP Topografia SA.

L’IPHES va ser pioner als anys noranta del segle passat en la creació d’aquest sistema que duia la informàtica al treball de camp per guanyar qualitat i precisió en la recollida de dades i el seu processament. Però el desenvolupament d’aquest programari mai no s’ha aturat, sinó que s’ha anat actualitzant i implementant a mida que la informàtica s’ha imposat a les excavacions, la tecnologia ha evolucionat i Internet s’ha implantat a les nostres vides. La nova actualització de ARCH-e permet, per exemple, treballar en diferents sistemes operatius i ha reduït el número d’aplicacions necessàries per al seu ús.

Fins ara el sistema funcionava a base d’unes PDAs que s’utilitzaven als mateixos jaciments per introduir les dades dels registres fòssils que es trobaven, incloent-hi la informació necessària que s’exigeix sempre com són les coordenades on ha aparegut la resta, la seva mida, la localització en el jaciment, dibuix o fotografia i totes les observacions que es considerin pertinents. Amb ARCH-e System 3.0 les PDAs s’han substituït pels dispositius mòbils com el telèfons, les tauletes o els ordinadors portàtils, que tinguin un navegador d’Internet.  Les dades que es recullen amb aquests aparells van a una terminal que es troba al mateix lloc de l’excavació, amb la qual cosa es guanya en rapidesa i és més eficient perquè es produeixen menys errors en la recollida d’informació.

Amb l’Arche system 3.0 es milloren funcions com les relacionades amb la localització topogràfica dels objectes, també s’ha avançant en la integració d’elements com les impressores, l’estació total robòtica, la fotografia o els vídeos, que queden integrades de manera més eficient. Entre altres coses, tot això permetrà agilitzar la presa de decisions estratègiques durant la mateixa excavació.

Molt més pràctic, fiable i integrat

“L’ARCH-e System 3.0, per tant, porta un increment substancial de la mecanització i informatització del procés de registre de dades de camp, que esdevé molt més pràctic, fiable i integrat, garantint una disponibilitat immediata de les dades”, ha assegurat Antoni Canals, investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) associat a l’IPHES , que ha liderat el projecte, en col·laboració amb l’empresa Al-TOP Topografia SA.

El desenvolupament d’aquesta innovació ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona, concedida per potenciar la internacionalització de l’IPHES. A més, aquesta subvenció ha permès a l’IPHES finançar la preparació de projectes a les convocatòries de l’European Research Council, del programa Horizon 2020 de la Unió Europea; assessorar-se per part d’un equip d’experts internacionals, conformat per David Lordkipanidze (director del Georgian National Museum), Erella Hovers (The Hebrew University of Jerusalem), Anne M. Delagnes (Directora del PACEA, Université de Bordeaux), Leonor Peña (Departamento de Arqueología y Procesos Sociales, CSIC) i Antonio Rosas (Museo Nacional de Ciencias Naturales, CSIC), per millorar la internacionalització, visibilitat i connexió amb la societat; i finalment la reconceptualització de la web evoluciona.org, nova eina de suport al desenvolupament del programa “IPHES a les escoles”, que apropa el coneixement científic sobre evolució humana al públic escolar de la demarcació de Tarragona, incidint especialment en els centres amb alumnat amb risc d’exclusió social.

Redacció