.

Excavacions al barranc de la Boella. Foto: Lacanonja.cat

Excavacions al barranc de la Boella. Foto: Lacanonja.cat


Un equip dirigit per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) desenvolupa fins al 27 de maig una campanya d’excavació al Barranc de la Boella, que presenta com a novetat intervencions en etapes més recents de la prehistòria, com l’axelià final i musterià antic, corresponents a les primeres comunitats de neandertals d’Europa (entre fa 500.000 i 200.000 anys abans del present), a més de continuar en cronologies més antigues del jaciment. Els treballs van començar el passat dia 2.

En aquesta campanya al Barranc de la Boella hi pren part alumnat del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana que s’imparteix a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, a més d’estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), membres de l’IPHES i del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC). A més, en aquesta ocasió s’ha ofert places a altres alumnes d’universitats espanyoles interessats en formar-se en els treballs de camp dedicats a l’arqueologia prehistòrica de les primeres ocupacions d’Europa.
L’arqueòleg de l’IPHES Josep Vallverdú, codirector de la intervenció al Barranc de la Boella juntament amb Pamira Saladié, arqueòloga del mateix centre de recerca, ha comentat: “Aquests dies preparem els jaciments per poder documentar en el futur noves restes que permetran estudis més acurats per a assolir l’excel•lència investigadora sobre les primeres poblacions humanes d’Europa”.

A aquesta nova fase dels treballs s’hi ha arribat 10 anys després d’haver avaluat el potencial arqueològic localitzat al Barranc de la Boella. “Els propers anys –indica Josep Vallverdú- esperem obtenir més evidències de dos moments cronològics molt poc coneguts de l’evolució humana a Europa com són les primeres arribades d’humans abans de fa un milió d’anys, i el període temporal de les ocupacions humanes que colonitzen Europa fa sobre 500.000 anys”.

Durant aquest mes, “també pretenem trobar restes d’indústries lítiques en les capes més recents del Barranc de la Boella, com eines de sílex tallades per les poblacions neandertals de la conca del Francolí. Aquesta cultura material, en aquesta zona geogràfica, és ben coneguda en el jaciment de la bòvila Sugranyes de Reus. Les que puguin aparèixer al Barranc de la Boella ens permetran comparar-les i, sobretot datar-les, ja que fins ara no s’ha fet”, apunta Josep Vallverdú.

L’excavació al Barranc de la Boella compta amb el suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de La Canonja, així com del Departament de Cultura de la Generalitat. A més, forma part del projecte de recerca “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, finançat pel departament esmentat.

/* JS para menú plegable móvil Divi */