.

Aparatosa imatge de l’incendi, la matinada de diumenge passat. Foto: Cedida

Ecologistes i grups polítics de l’oposició han reaccionat avui a l’incendi viscut la matinada de diumenge a la fàbrica de logística Miasa, al polígon Entrevies, que fou aparatós i va alarmar veïns dels barris de Ponent, tot i que no va suposar cap vessament perillós a l’exterior. Cal activar les alarmes si no hi ha risc? O avisar per megafonia si no hi ha perill? És creïble la informació institucional que es dona?

L’entitat ecologista Mediterrània ha sortit al pas dient, ras i curt, que la infomació institucional no té credibilitat i reclamant “que s’informi la Coordinadora d’Entitats de Tarragona -CET- perquè, al seu torn, usi els múltiples canals d’informació que té per tal d’ajudar a tranquil·litzar la població”.

Meditarrània reclama “més informació” sobre els incidents de la indústria química arran l’incendi, “molt a prop del barri de Camp Clar, però també de les vies del tren per on circulen combois carregats de matèries especials”, és a dir, “tòxiques, corrosives o inflamables que haurien de passar ben lluny dels barris”, afirma el president de Mediterrània, Àngel Juárez, qui alerta també de la “poca credibilitat de les administracions” i considera que el radi de 500 metres de seguretat regulat pel Pla d’emergències químiques Plaseqcat “és insuficient perquè primer era de 2.000 metres, però com els barris de Ponent són a tocar dels polígons, la Generalitat el va reduir fa uns anys a 500 metres”.

Juárez reclama de nou “auditories mediambientals perquè no s’entén qui autoritza aquesta proximitat” i reivindica, per enèsima vegada, “l’estudi epidemiològic per saber l’impacte de les petroquímiques en la salut pública”. Una proposta aprovada ja per un ple municipal el 2015 i també per la Generalitat però que “continua dormint en algun calaix, però no ens cansarem de reclamar que es faci”.

L’incendi, amb flamerades molt altes, va alarmar molts veïns de Ponent que van “optar per agafar el cotxe i marxar perquè ningú no els informava”. Juárez aposta perquè “almenys, passin vehicles amb megafonia”. A més, denuncia que , en cas d’accident químic, la gent s’ha de confinar a les seves cases i sintonitzar les emissores públiques de ràdio per esperar instruccions de les autoritats, amb la finalitat de no col·lapsar les carreteres, entorpir la feina dels equips d’emergència ni posar-se en risc, però “les autoritats no tenen credibilitat”.

Alarmar o no?

Justament, no alarmar innecessàriament la poblacio és el que van decidir la Generalitat i l’Ajuntament donat que no hi havia previst cap vessament tòxic o perillós a l’exterior, i per això no es van activar les alarmes de la química, segons van explicar el mateix diumenge el director territorial d’Interior, Joan Carles de la Monja, i l’alcalde, Pau Ricomà.

Ricomà va defensar que precisament des que es va posar en marxa la informació a través de l’emissora municial Tarragona Ràdio i del Twitter de l’Ajuntament, es va desplomar el nombre de trucades que rebia la Guàrdia Urbana, que els primers minuts va sumar-ne 50.

Per la seva part, de la Monja va destacar que el fet que l’incendi fos a l’estiu, en cap de setmana i de matinada, i amb festes en barris de Ponent com La Floresta i Icomar, va provocar més reaccions de la gent que si s’hagués produït un dilluns. Va defensar no haver disparat les sirenes perquè no s’ha de fer quan no hi ha perill i s’hagués abonat el caos.

Però el president de Mediterrània considera que “cal copiar el model alemany, en què cada casa té un cartell penjat de què cal fer en cas d’incident químic. Allà no resen a la Verge del Polígon Petroquímic perquè no passi res”, ironitza.

En aquest sentit, Juárez, que també presideix la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET –organisme que aglutina més d’un centenar d’entitats-reclama que les autoritats informin la CET quan hi hagi qualsevol incident que pugui alarmar la població per tal de “poder-los informar a través dels nostres canals”, perquè considera que “podem aportar credibilitat i més tranquil·litat”.

El PSC, prudent, demana una reunió

D’altra banda, el Grup Municipal Socialista ha presentat una sol·licitud per a que es dugui a terme una Junta de Portaveus de caràcter urgent, amb motiu de l’incendi,q ue aulifica de “greu incident al magatzem de l’empresa MIASA”. El PSC demana al govern municipal que s’informi a tots els grups polítics del que va succeir, de les actuacions dutes a terme per part de l’Ajuntament i de quins van ser els mecanismes d’informació a la població. La sol·licitud s’ha presentat aquest mateix matí formalment via alcaldia.

Ciutadans parla de desinformació

Per la seva part, el portaveu del grup municipal de Ciutadans (Cs) a l’ajuntament de Tarragona, Rubén Viñuales, ha sol·licitat a l’equip de govern local la revisió dels protocols d’incendis i del Pla SEQCAT (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona) davant “el caos derivat” per “la desinformació a la ciutadania” en l’incendi. Rubén Viñuales ha volgut saber “quins criteris s’han aplicat dins del Pla SEQCAT perquè no sonés cap mena d’alarma i per què els veïns només van tenir als mitjans de comunicació com a única via d’informació”.

Finalment, la formació taronja ha demanat a l’equip de govern d’ERC instar a la Generalitat perquè “es doni prioritat a la Mesa sobre la Qualitat de l’Aire, que és la responsable d’informar i actualitzar els protocols existents”.

J. Garcia