.

Foto de família dels nous togats i togades. Foto: Cedida

El Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, l’ICAT, ha celebrat aquest matí la imposició de togues als nous col·legiats dins dels actes de la festa col·legial de Sant Raimon de Penyafort. Durant l’esdeveniment, i acompanyats dels seus padrins, 34 advocades i advocats joves han rebut simbòlicament aquesta indumentària professional i s’han compromès amb els valors de l’advocacia, en un acte que simbolitza la benvinguda a l’exercici de la professió. Ha estat el primer cop que s’ha pogut celebrar l’emblemàtica imposició de togues des de l’inici de la pandèmia de la Covid, el març de 2020.

En el seu parlament, la degana de l’ICAT, Estela Martín, ha ressaltat la importància simbòlica de la toga perquè “simbolitza que compartim uns valors, unes creences i la passió pel nostre ofici”. En aquest sentit, Martín considera que “la toga representa la nostra dignitat, la nostra responsabilitat amb els interessos dels nostres clients i el nostre compromís amb la justícia”. Martín s’ha compromès a lluitar per simplificar l’accés a la professió de l’advocacia jove i ha assegurat que l’ICAT demanarà una nova legislació en aquest sentit.

Precisament aquest ha estat l’eix de la intervenció de la representant de les noves togades i togats, Judit Domingo, que ha posat el focus en el llarg periple formatiu i d’acumulació d’antiguitat pel que han de passar els advocats joves abans de poder exercir el Torn d’Ofici. “Som la generació més preparada i amb més mitjans de la història, però també la que més complicat per poder exercir plenament la nostra professió”, ha argumentat Domingo, que ha qüestionat molt especialment els tres anys d’exercici professional que actualment es demanen -després d’un llarg procés de formació- per poder accedir al cos d’avocats que fan possible la Justícia Gratuïta. La representant de l’advocacia jove també ha reclamat “retribucions més dignes” per a les actuacions de les advocades i advocats.