.

.

TOTS 21

Una nova planta de 10 milions d'euros inaugurada avui els ha donat el lideratge. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Una nova planta de 10 milions d’euros inaugurada avui els ha donat el lideratge. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE), hereva d’Indústrias Químicas Asociadas (IQA), s’ha convertit en el principal productor de derivats de l’òxid d’etilè al sud d’Europa gràcies a una nova planta inaugurada avui, segons el conseller delegat de l’empresa, José Luis Morlanes. La nova instal·lació de la fàbrica de La Canonja, que ha tingut una inversió d’uns 10 milions d’euros, propiciarà que abans de l’estiu 3 o 4 treballadors més s’integrin a la plantilla actual, que és d’uns 120 empleats.

«Pràcticament la meitat del que produïm ho consumeixen empreses del polígon petroquímic de Tarragona, que és el motor d’aquesta inversió», ha manifestat Morlanes, que ha aprofitat l’ocasió per insistir en les necessitats del complex: una rebaixa dels costos de l’energia i la posada en marxa del corredor mediterrani.

La sala de control de la nova planta. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La sala de control de la nova planta. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els derivats de l’òxid d’etilè s’utilitzen per fabricar una àmplia gamma de productes utilitzats en les indústries de l’automòbil i de la construcció, les farmacèutiques i fins i tot les alimentàries. La nova planta produeix unes 50.000 tones anuals d’aquest líquid, i es complementa a la que hi havia fins ara, que en fabricava 3.000. A banda dels derivats, IQOXE produeix i ven unes 140.000 tones anuals d’òxid d’etilè pur que, entre altres coses, es fa servir com a desinfectant.

IQA es va convertir en IQOXE fa tres anys

IQA va començar la seva producció l’any 1964 amb la participació de diverses emrpeses químiques multinacionals (Shell, Explosius Rio Tinto, Hoechst, Cepsa…), iniciant-se amb una unitat de cracking de naftes. El 1967, IQA produïa unes 460.000 tones cada any d’una dotzena de derivats químics i donava feina a 446 treballadors.

La fàbrica està ubicada al costat de l'N-340 a La Canonja. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La fàbrica està ubicada al costat de l’N-340 a La Canonja. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’any 1978 es va posar en servei l’actual planta d’òxid d’etilè i glicols i posteriorment, al 1985, la multinacional Shell va adquirir el 100% de les accions de l’empresa, que al 1995 es van vendre a La Seda de Barcelona (LSB). L’abril de 2014, el CL Grupo Industrial va adquirir els actius productius d’LSB, i es va crear la nova empresa IQOXE.

La inauguració d’aquesta nova planta, que ha comportat un any de treballs, és una nova fita d’aquesta companyia.