.

Salvador Sedó, quan era eurodiputat, fotografiat a la sala Konrad Adenauer de Brussel·les. Foto: Tarragona21

L’exeurodiputat reusenc Salvador Sedó, mà dreta de Josep Antoni Duran Lleida durant molts anys a Unió Democràtica de Catalunya i l’únic representant de les comarques de Tarragona, s’ha integrat en un nou partit format per polítics de l’entorn de Duran i que es declara catalanista, liberal i contrari a la independència de Catalunya. Units per Avançar es va presentar a Barcelona dilluns passat.

Sedó fou eurodiputat entre 2011 i 2014, però no va repetir per la forta tensió viscuda amb CDC, quan Convergència s’encaminava cap a una política independentista. Les profundes discrepàncies amb el seu company d’escó a Estrasburg i Brussel·les, Ramon Tremosa, van precipitar el seu adéu de Brussel·les quan semblava que havia de repetir a les llistes. Sedó no va amagar mai el seu desacord amb la línia sobiranista de CDC. Va ser substituït per Francesc Gambús, de línia independentista, com a candidat d’Unió a les europees. Posteriorment, Sedó seria senador per designació del Parlament de Catalunya.

La nova formació ara presentada en societat aposta per “una implicació desacomplexada en la política espanyola” assumint el marc de la UE com a entorn supraestatal.

Ho ha explicat en roda de premsa el portaveu, Carlos Losada, que ha definit el partit com un moviment democràtic que té la voluntat de servir els ciutadans de Catalunya i que es proposa recollir “el millor del catalanisme, del centre polític, de l’esperit federalista europeu i del pensament polític humanista socialcristià”.

“No som independentistes”, ha especificat Losada en resposta als periodistes, i ha afirmat que defensen un bon autogovern de Catalunya i la relació amb la resta d’Espanya, i, en l’actual situació, es defineixen com a defensors del federalisme asimètric.

Preguntat pel referèndum que el Govern vol celebrar l’1 d’octubre, ha contestat que Units per Avançar podria donar suport a un referèndum que complís les condicions establertes per la comissió de Venècia: “Això no es dóna, amb la qual cosa no ho recolzem”.

“No voldríem demonitzar el procés ni anar en contra de les persones de sentiment independentista”, ha matisat el portaveu, i ha afegit que, malgrat no ser independentistes, respecten aquest posicionament.

 

El manifest fundacional que han presentat defensa la dignitat i la igualtat de les persones, afirma que la seguretat és necessària per a la llibertat, expressa el seu compromís amb la família, defensa el dret de les famílies a escollir el model d’educació per als seus fills, aposta per l’economia del ben comú, i per la importància de l’empresa com a motor econòmic i social.

Els impulsors

El manifest de la formació el signen 27 membres, entre els quals destaquen el propi Losada –doctor en ciències empresarials–, els exdiputats d’Unió Salvador Sedó, Montse Surroca i Conxita Tarruella, i l’editor Fèlix Riera.

No està el nom dels dos últims líders d’Unió –Josep Antoni Duran Lleida i Ramon Espadaler–, encara que Losada ha dit que Duran ha participat en més d’una reunió en què es van dissenyar els documents fundacionals, “però com altres 60 persones, i no especialment de forma molt rellevant”.