.

.

TOTS 21

A la dreta, Juan Manuel Rodríguez Prats sortint de l’Audiència de Tarragona acompanyat dels seus advocats. Foto:
Mar Rovira / Neus Bertola

L’exdirector de planta d’IQOXE, Juan Manuel Rodríguez Prats, ha reiterat que el component-mpeg 500- que va causar l’explosió 14 de gener de l’any 2020 no estava catalogat com a material perillós. Ho ha dit aquest dimecres durant la seva declaració davant la titular de Jutjat d’Instrucció 1 de Tarragona en el marc de la investigació de la peça principal de la causa. Segons el seu advocat, Rodríguez Prats ha declarat que no té “cap mena” de responsabilitat penal “punible” sobre l’explosió i ha mantingut la mateixa línia de defensa que l’exdirector general de la companyia, José Luis Morlanes, qui va declarar dilluns. L’exdirector també ha realçat l’esforç “reparador” de l’empresa cap a les famílies de les víctimes i els veïns afectats.

Durant gairebé quatre hores, Rodríguez Prats ha respost les preguntes de la magistrada, el fiscal i les dels seus advocats. Segons el seu lletrat, Emilio Zegrí, el qui va ser director de planta d’IQOXE fins a finals de l’any 2020, ha basat la seva defensa en l’informe de l’Institut Químic de Sarrià (IQS), que indica que les unitats de la fàbrica d’IOQXE estaven preparades per contenir una explosió d’òxid d’etilè. “No hi havia cap pla de risc, ni de perill industrial ni de l’ordre laboral que preveiés que podia descompondre’s un material que no estava catalogat com a perillós -mpeg 500-, i ha resultat un descobriment que el mpeg 500 a una temperatura molt elevada es descompon amb una força molt superior a l’òxid d’etilè”, ha asseverat Zegrí.

En la seva declaració, Rodríguez Prats també ha explicat que no va intervenir en el procés de producció del producte que va esclatar i que desconeix les causes de l’explosió, ja que l’accident va destruir els sistemes informàtics i discs durs que contenien tota la informació. “S’ha especulat sobre quines són les causes, segur que no són responsables del que va passar en el procés i el que s’investiga és si com a responsables d’una companyia podien preveure que pogués passar el que va passar i si hi van invertir els recursos per evitar que passés”, ha assenyalat Zegrí, el qual també defensa l’exdirector general de la companyia, José Luis Morlanes.

En paral·lel, el lletrat ha afirmat que la companyia ha fet un esforç durant els tres últims anys per indemnitzar les famílies de les tres víctimes i a la resta de damnificats. “Rodríguez Prats ha destacat que algunes de les persones que van desaparèixer eren companys i amics, i com va explicar Morlanes, s’ha fet un esforç reparador, que no té res a veure en assumir una responsabilitat penal punible”, ha afegit. A banda, l’advocat també ha explicat que la setmana vinent l’investigat tornarà a l’Audiència de Tarragona per declarar en la peça separada de la macrocausa relacionada amb les llicències i autoritzacions de la unitat 350 (U350).

ACN