.

El bosc de fusta del fals sostre de la Catedral de Notre Dame. Foto: Instagram

“És impossible que un incendi com el que ha afectat Notre Dame de París es pogués produir a la Catedral de Tarragona”. Així de contundent s’ha mostrat l’excap de la Regió d’Emergències del Camp de Tarragona i bomber durant 36 a la zona de Tarragona, Albert Magarolas, tarragoní de naixement.

L’expert, que ha viscut com a professional dos atemptats terroristes contra el rack de Repsol, el mortal incendi d’Horta de Sant Joan o l’explosió de gas que va causar cinc mort en un edifici del carrer Fortuny de Tarragona, afirma en declaracions a Tarragona21 que com a molt “es podria destruir una sala o una capella, però la Catedral de Tarragona no té l’entramat boscós que fusta de la coberta que tenia la de París”. Descarta per tant “completament” una ensulsida similar a la Catedral primada de Tarragona.

Façana de la Catedral de Tarragona. Foto: Catedral de Tarragona

“A Tarragona no tenim un fals sostre farcit de bigues de fusta, encavalcades. A Tarragona no tenim la fusta, és de pedra”. A la catedral, damunt l’altar major hi ha el cimborri, una torre que permet l’entrada de llum. Això no ho té Notre Dame. Allà hi havia la famosa llanterna, el pinacle que en caure “va arrossegar la bòveda i la va fer caure. La llanterna debia ser de fusta també, forrada de plom per protegir-la de les tempestes”, afirma l’expert.

L’entorn de la llanterna estava envoltat de bastides per les obres de restauració. “És possible que una sobrecàrrega, l’acció d’un soplet, l’acumulació de pols que sempre hi ha al fals sostre i la corrent d’aire provoquessin i propaguessin el foc, que es va extendre per la coberta en totes direccions”.

Imatge de l’incendi, amb la llanterna a punt de cedir. Foto: Reuters

Magarolas subratlla la bona actuació dels bombers parisencs: “Era gairebé impossible arribar a la coberta, van veure que estava perduda i van decidir salvar les dues torres. Ho van aconseguir”. La desfeta “va ser més gran del que em pensava. Creia que la bòveda aguantaria, però en caure la llanterna, la va arrossegar”. A Tarragona, la torre del campanar “és tota de pedra, les voltes, la paret, que medeix 1,70 metres, amb tres pisos també de pedra”.

Magarolas considera que fins i tot el majestuós orgue de la Catedral de Tarragona no patiria ja que “s’ha restaurat recentment, amb els darrers avenços que eviten el contacte del sistema elèctric amb l’orgue”. Com a molt, “alguna sala o capella podria ser consumida pel foc”, sales amb mobiliari de fusta o roba. El retaule de l’altar major de Tarragona tampoc podria cremar “perquè és de marbre policromat; té uns pinacles de fusta, però el foc no seria massa gran”, conclou.

Magarolas observa que l’entrada de fum a Notre Dame haurà perjudicat de manera definitiva quadres a l’oli i probablement els finestrals s’hagin trencat. “El fum porta components corrosius que ataquen les pintures i amb la humitat i les temperatures, es desfan”.

Albert Magarolas. Foto: TV3

Fre a la formació de Bombers en salvar patrimoni

L’excap de la regió, actual inspector a punt de jubilar-se, destaca que els Bombers de Tarragona formen part d’un grup de treball de Bombers que es va crear a les ciutats Patrimoni de la Humanitat -de la que en forma part Tarragona-, i denuncia que la tasca iniciada fa anys d’inventariar espais històrics i patrimonials de Tarragona que puguin ser víctimes del foc i presentar plans d’actuació ha quedat frenada “els últims cinc anys”.

La dotació econòmica, l’aportava el Ministeri de Cultura. Bombers de Tarragona s’havien fet experts en com actuar en cas d’incendi en edificis patrimonials com museus, catedrals, esglésies o arxius, quins elements calia prioritzar a l’hora de salvar-los i com havien de ser tractats en el moment del seu salvament, una situació en què ara s’han trobat els bombers parisencs. Magarolas ha reclamat a través de Tarragona21 “que es torni a donar un impuls a aquest grup de treball””.

Jaume Garcia