.

Lluís Recasens, junt a l'alcaldessa, Camí Mendoza, i l'editor Manuel Rivera. Foto: Tarragona21

Lluís Recasens, junt a l’alcaldessa, Camí Mendoza, i l’editor Manuel Rivera. Foto: Tarragona21

Cambrils va viure la nit de divendres un esdeveniment cultural i social de primer ordre. L’exalcalde Lluís Recasens presentava el seu darrer llibre, ‘Cambrils a la segona meitat del segle XX’, un monumental volum de 860 pàgines on recupera els records d’uns temps que s’acabaran perdent, però ho fa en un format molt especial, a partir de multitud d’entrevistes a cambrilencs i cambrilenques, d’edat i professió diversa.

La proesa editorial, de la mà de la tarragonina Silva, que comanda Manuel Rivera, ha vist la llum després d’una tasca de deu anys per part de l’autor. “Aquest llibre és un miracle”, exclamava Rivera en l’acte de presentació, que va omplir a vessar la sala principal del Centre Cultural i Ocupacional. Era una dia marcat en vermell al calendari de molts cambrilencs.

‘Cambrils a la segona meitat del segle XX’ esdevindrà una obra referent, imprescindible. El format triat per Lluís Recasens li aporta una riquesa informativa i de matisos que en fa una obra enciclopèdica sobre el període tractat. Recasens agefeix anotacions pròpies, records, vivències, entre el centenar d’entrevistes que colmen el llibre.

El Centre Cultural es va omplir per seguir la presentació del llibre. Foto: Tarragona21

El Centre Cultural es va omplir per seguir la presentació del llibre. Foto: Tarragona21

Ell mateix, amb 90 anys al cos, explicava la gènesi de l’obra; davant el temor d’ell i de molts com ell que els fets viscuts es perdessin, es decidí a fer el llibre. “Havíem d’aportar alguna solució”, es deia Recasens a sí mateix. I va decidir fer un treball coral. Són, en certa mesura, petites memòries d’un centenar de cambrilencs que responen les preguntes que els fa Recasens.

Difícil és aportar més dades, comentaris i records de tanta gent. L’obra és, per tant, col·lectiva, col·lectivíssima. Fins i tot serveix per fer-ne una segona lectura: en molts apartats, Recasens aporta informació històrica de la temàtica de què parla, i a constinuació, vénen les entrevistes amb persones relacionades amb el tema. Només els relats introductoris que ell fa són un pou d’informació: des de quan va arribar el telèfon o la ràdio a Cambrils fins a la fundació de la ‘Revista Cambrils’, per citar només dos exemples.

L’alcaldessa, Camí Mendoza, recordava en la persentació del llibre que Recasens “és un referent per Cambrils i va ser el meu primer alcalde”. Molts li agraeixen la seva visió intel·ligent per atreure turistes i inversors i especialment que tingués una gran cura en planificar un urbanisme a escala humana, allunyat del ‘model Benidorm’, que hagués estat tan fàcil d’imposar per la pressió del mercat.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */