.

L’intercanviador d’ample ferroviari de la Boella, al Tarragonès, dins el projecte del corredor mediterrani. Foto: ACN

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha licitat “l’estudi de viabilitat de la remodelació de la xarxa arterial ferroviària de Tarragona”, davant l’augment de trens de mercaderies que està previst que passin per la zona quan finalitzin les obres del tercer fil del corredor mediterrani. L’anàlisi (avançat durant la visita de la ministra, Raquel Sánchez, a Catalunya dilluns passat) se centrarà precisament en el pas de mercaderies i la problemàtica que generarà a la línia de la costa, a més de buscar solucions que “donin continuïtat” al corredor mediterrani. “Així mateix haurà de plantejar i definir la necessitat de noves línies o la modificació de la xarxa existent un cop analitzats els tràfics ferroviaris actuals i futurs que conflueixen a l’àrea de Tarragona i el seu por”, ha apuntat el ministeri.

Primer, l’informe identificarà els tràfics actuals de viatgers i mercaderies i es farà una previsió del futur per analitzar i seleccionar les solucions. Finalment, s’analitzarà la viabilitat tècnica i econòmica de les alternatives, i es farà un estudi socioeconòmic de les que siguin viables.

Resposta de la plataforma Mercaderies per l’Interior 

Per la seva banda, la plataforma Mercaderies per l’Interior considera que el problema del pas de mercaderies ferroviàries per la ciutat de Tarragona i altres localitats de la costa no queda resolt amb la licitació de l’estudi de viabilitat. L’entitat considera “inacceptable” els terminis plantejats pel subdelegat del govern de l’Estat quan parla de dos anys per elaborar aquest primer estudi informatiu i d’un mínim de deu anys per executar les obres. Recorda que en el futur més immediat s’incrementarà el pas de combois amb mercaderies al costat de zones residencials, equipaments turístics i l’Amfiteatre romà, monument Patrimoni Mundial, amb tots els riscos que això suposa per a la població i el territori. “No caurem en el parany de pensar que la licitació de l’informe soluciona el problema i que no hem de fer res durant els pròxims dos anys”, afirma Eugeni Sedano, portaveu de la plataforma.

L’entitat continua treballant en diversos fronts que concretarà en les pròximes setmanes –“anem a totes”- perquè creu que les institucions i la majoria de la ciutadania no és prou conscient de la gravetat dels riscos. Mercaderies per l’Interior no vol caure en un “fals optimisme” a partir de l’anunci ministerial –que reconeix la “problemàtica” de l’increment del tràfic de mercaderies a la línia de la costa- i té previst sol·licitar de manera immediata una reunió amb la nova titular del ministeri, Raquel Sánchez, per plantejar-li les seves reivindicacions i aportar informes tècnics i jurídics que detallen l’extremada gravetat del tema.

ACN / Redacció