.

.

TOTS 21

La reunió entre Flores, Ricomà i Castellà. Foto: ACN

La reunió entre Flores, Ricomà i Castellà. Foto: ACN

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana invertirà 12,9 milions d’euros en les obres de millora i transformació de quinze quilòmetres de carreteres a Tarragona. El secretari d’Infraestructures, Xavier Flores, ha presentat aquest divendres l’acord assolit amb l’Ajuntament per la cessió dels trams situats a l’N-340, N-340a i a la T-11. El primer dels tres projectes previstos pel ministeri serà el de l’ampliació del pont del Francolí, que inclou la instal·lació de pantalles acústiques al voltant de l’autovia A-7. Aquesta intervenció suposarà una inversió de 8,4 milions d’euros i es preveu que estigui licitada a l’estiu. Les autoritats han afirmat que és un “gran” acord que permetrà “humanitzar” aquestes vies.

El secretari d’Infraestructures ha destacat que nou dels quinze quilòmetres de titularitat estatal que es traspassaran l’Ajuntament de Tarragona seran de carrils bici. Segons Flores, l’objectiu de la transformació d’aquestes vies és pacificar-les i humanitzar-les per assolir una mobilitat més sostenible i descarbonitzada. Després de reunir-se amb l’alcalde Pau Ricomà i amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, Flores ha explicat que s’han acordat tres actuacions.

La primera d’elles es farà al tram de llevant de l’N-340. Aquesta inclourà la construcció d’un carril per a vianants i bicicletes entre l’enllaç amb l’autovia A-7 al nord-est de Tarragona i el límit del municipi amb Altafulla, també l’ampliació, amb una passarel·la, del pont del Francolí, així com la instal·lació de les pantalles acústiques per reduir el soroll a l’autovia A-7, en un tram de 852 metres. Aquest projecte ja està redactat i es sotmetrà a informació pública en el pròxim més. Es preveu que estigui licitat aquest estiu i que les obres s’iniciïn l’any vinent. La intervenció té un pressupost de 8,4 milions d’euros.

Pel que fa a la segona actuació, Flores ha destacat que es millorarà el ferm del tram de l’N-340 nord i es farà una renovació integral de la via d’accés al tanatori. “És la que està en un estat pitjor, havia estat una entrada de Tarragona que s’ha acabat abandonant, la recuperem perquè passi a ser part dels carrers”, ha indicat el secretari. En aquest cas, el projecte està en vies de redacció i s’estima un pressupost inicial d’1,5 milions d’euros. “No és un projecte molt complex, veurem la seva execució l’any vinent”, ha assegurat.

També s’adequarà el tram que connecta la T-11 amb el pont de Santa Tecla per habilitar un espai per als vianants i ciclistes i s’instal·laran semàfors a l’encreuament amb la rambla del barri de Torreforta per tal de “pacificar” aquest entorn. El tercer projecte del ministeri tindrà un cost estimat de tres milions d’euros i, també, es troba en fase de redacció. “Esperem que l’any que ve s’estiguin fent -les obres-i el següent ja comencin a ser una realitat, i que puguem gaudir dels passejos, connexions ciclistes i de la recuperació d’unes carreteres que avui ja no ho són i que volem que passin a ser carrers, pensats per la mobilitat del segle XXI”, ha afirmat Flores.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona ha assegurat que es tracta d’unes actuacions “absolutament transformadores” i que la connexió de Tarragona amb Altafulla a través del carril bici suposarà un revulsiu per l’activitat econòmica de la zona, ja que, apunta, portarà un turisme sostenible i amb poder adquisitiu a la ciutat.

“Importantíssim l’ampliació del pont del Francolí per vèncer la cicatriu de la llera del riu, és un punt de connexió claríssim, i que es pugui arribar a caminant des de la T-11 fins al pont de Santa tecla també és una actuació important”, ha afegit el batlle. Alhora, ha celebrat que s’instal·lin pantalles acústiques al voltant de l’A-7 perquè, diu, és una reivindicació veïnal de fa molts anys. “Estem davant d’unes actuacions que suposaran una gran oportunitat per Tarragona”, ha valorat.

L’executiu espanyol preveu que les actuacions s’incloguin en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), dins del programa d’humanització de travessies, en el qual es destinen 105 milions d’euros (sense IVA) a través dels fons europeus.

ACN