.

Primer pla del president del TS, Carlos Lesmes, davant d’un micròfon. En segon pla, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Foto: ACN

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha defensat la “professionalitat” del jutge Pablo Llarena, que actua “amb absoluta independència”. Després que Puigdemont digués que el jutge prevaricarà si Sànchez no pot sortir de la presó per ser investit, Lesmes (de visita a Tarragona per inaugurar la plaça dedicada a José Francisco Querol Lombardero, tarragoní magistrat del Tribunal Suprem que fou assassinat  per ETA) ha dit que no polemitzarà amb ell i ha defensat que Llarena “no té més criteri d’actuació que l’establert a la mateixa llei”.

D’altra banda, Lesmes ha lamentat que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi dirigit una carta a Llarena demanant que “s’acordi tot el que sigui necessari” perquè Sànchez pugui ser present a la seva investidura el dilluns. “Els poders públics no han de dirigir-se a altres poders públics intentant incidir en les decisions que han d’adoptar amb total independència”, ha dit Lesmes, que ha insistit que els jutges “no han de ser objecte de pressió” per part de cap altre poder públic.

Denegar a Santi Vidal el reingrés a la carrera judicial era una “decisió obligada”

Alhora, el president del TS creu que era una “decisió obligada” denegar al magistrat Santi Vidal el reingrés al servei actiu a la carrera judicial. Lesmes ha argumentat que la decisió de la Comissió Permanent del CGPJ no és “per a sempre” perquè això comportaria “una espècie de condemna de separació del servei i no es pretén això”. Amb tot, ha defensat que “tenint en compte les circumstàncies a dia d’avui, en relació al seu comportament, que ha mantingut en els darrers mesos, era una decisió obligada”. En aquest sentit ha argumentat que els jutges han de tenir “compromís constitucional” per exercir la seva funció i que “si algú no el té, no pot exercir de jutge”. Lesmes ha recordat que Vidal pot sol·licitar la revisió d’aquesta decisió davant del CGPJ o interposar un recurs davant del Suprem.