.

‘Joventut’, obra de 1928. Foto: Cedida

Fidel al principi fundacional d’oferir un gran fons artístic català de la mà de la Fundació Vila Casas, el Castell de Vila-seca ha obert una tercera exposició de nou d’un gran artista català, en aquest cas Josep Clarà, peça clau i de renom internacional a la primera meitat del segle XX i que tal vegada no se li ha fet el reconeixement que mereix. Se’l coneix popularment per les seves escultures de la plaça Catalunya, però el seu art és molt ampli i amb tocs innovadors dins la serenor relativa d’un noucentisme del que en fou la peça més visible.

La nova proposta artística del Castell de Vila-seca municipalitzat obria portes just abans de la pandèmia res més i res menys que amb una col.lecció de gravats d’Antoni Tàpies i seguia amb una de fotografies del gran Agustí Centelles. Deixem la pintura i la fotografia i entrem ara en l’escultura de la mà d’un dels grans autors catalans, desvetllant no només la seva obra, sinó els detalls del seu treball al taller i les relacions que va conrerar amb gent de l’època que acabaria immortalitzant en bustos i escultures. Un autor de tall clàssic, però innovador. I molt mediterrani.

L’exposició duu per títol ‘Josep Clarà i l’univers mediterrani’ i és fruit del conveni de col·laboració amb la Fundació Vila Casas. Seran 61 obres d’escultura, però també dibuixos i pintures, fotografies i pel.lícules on ell apareixia, que es podran veure fins al juny de 2022, en línia amb les exposicions de llarga durada que fa el Castell. L’acte de presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; la regidora de Cultura, Manuela Moya; l’assessora d’art de presidència de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro i la comissària de l’exposició, Cristina Rodríguez Samaniego.

L’alcalde, la comissària de la mostra i el president de la Fundació Vila Casas, contemplant l’obra en guix ‘La Fe’. Foto: Tots21

Aquesta exposició obre una finestra al món d’un dels artistes catalans més importants del segle XX. Escultor emblemàtic i sorprenent, Josep Clarà (Olot, 1878 – Barcelona, 1958), parteix del simbolisme per derivar cap a propostes d’arrel clàssica i mediterrània, vinculades amb el noucentisme.

L’exposició ens acompanya a través de la descoberta de l’obra i del tarannà íntim de l’escultor amb les seves obres més importants. La mostra d’escultures, que com dèiem també recull dibuixos i pintures, permet d’endinsar-nos en el seu taller per entendre els processos, les tècniques i l’ús del model natural. Busca acostar al públic l’univers humà de l’artista, les seves facetes públiques i privades.

D’aquesta manera, s’exploren així els seus escrits, les seves relacions amb altres artistes, la recepció ciutadana i crítica de l’obra, i la imatge que de si mateix construeix en el decurs de tota una vida, en un total de set àmbits expositius: Vers la Mediterrània, Clarà al taller, Natura ideal, Constel·lació d’afinitats, Col·leccionisme i encàrrec, La poètica del monument i El desaparegut Museu Clarà.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, que ha destacat la figura internacional de Josep Clarà, ha valorat molt positivament l’aposta de l’Ajuntament de Vila-seca per a promocionar el món de la cultura de la mà de la Fundació Vila Casas, definint aquesta relació com una “col·laboració exitosa per a difondre la cultura al nostre territori”. Per la seva banda, Natàlia Chocarro, en relació a l’artista Josep Clarà, ha afirmat que “la seva figura comparteix relat amb molts artistes, els quals hem empès a l’oblit i, per aquest motiu, des de la Fundació Vila Casas s’ha treballat en promocionar i recuperar els noms artístics més emblemàtics del país”.

La regidora Manuela Moya ha agraït la col·laboració amb la Fundació i ha fet un repàs de les dades de visitants durant l’última exposició al Castell de Vila-seca del fotoperiodista Agustí Centelles, que va ser visitada per 9.500 persones, dels quals un 36% era població vila-secana i més del 46% provenia de la resta de Catalunya. A més, ha destacat “l’important paper que ha de tenir la cultura a la nostra societat” afegint que “aquesta exposició neix amb la voluntat de reivindicar aquest paper, incidint especialment amb els col·lectius joves i els escolars, oferint-los visites guiades”.

Finalment, la comissària de l’exposició, Cristina Rodríguez, ha destacat Clarà com “un dels nostres grans artistes, una de les figures més importants de l’art recent i l’escultor més destacat de la seva generació amb més projecció internacional”.

Seguidament a la roda de premsa, s’ha procedit a inaugurar l’exposició, que ha comptat amb la presència del president de la Fundació Vila Casas, Antoni Vila Casas, i el seu director d’art, Àlex Susanna.

Cal recordar que l’exposició es podrà visitar fins al proper 5 de juny de 2022, en horari de 10.00 a 14.00 h els dijous i divendres, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h els dissabtes, i de 10.00 a 14.00 h els diumenges i festius.

J. Garcia