.

 

GALERIA DE FOTOS AL FINAL DE LA NOTÍCIA

Des de les 6 del matí que el José Coronado i els seus ajudants han començat a fer bullir l’olla de l’Escudellada Popular, sens dubte l’acte més multitudinari de la Festa Major de Sant Sebastià de la Canonja. Tan multitudinari, que a falta de dues setmanes per l’esdeveniment, el pavelló esportiu ja havia exhaurit els 750 tiquets que enguany s’havien posat a la venda.

“Es podria ampliar fins a 820 seients, però llavors ens quedaríem sense espai per al ball”, explica el regidor de Festes, Francesc Roca. Un espai que en els darrers anys han hagut d’anar reduint per donar cabuda a més comensals. El menú, de 9 euros, inclou un vermut, el caldo amb la seva carn, un postre i la beguda. El tiquet inclou també els plats on se serveix l’escudella, que estan fets de forma artesanal pels terrissaires de Verdú, i que tenen escrit el nom del poble i l’any de l’esdeveniment. ”

Coronado: “Comencem a les sis del matí: tot el que hi ha al caldo es posa avui, i es bull a foc lent”

Fa vuit anys que el José dirigeix aquesta operació amb l’ajuda de diversos voluntaris, entre els que hi ha el mateix regidor de Festes. La proesa de fer una escudella per 750 persones comença a les sis del matí, quan es posen al foc més de 500 litres d’aigua perquè comencin a bullir les verdures. “Aquí no hi ha res precuinat: el caldo de l’Escudella Popular de la Canonja es fa tot avui, i a foc lent”, explica el José. Una de les coses que els enorgulleix més són les més de 30 racions de l’escudella que donaran al menjador social de Bonavista.

El més complicat de tot és, segons el mestre, “controlar els diferents temps de cocció que necessita cada tipus de carn, i coordinar totes les olles a la vegada.” El caldo l’enriqueixen ni més ni menys que 200 quilos de carn, que se serveixen a banda. Com a recompensa, el José i els seus ajudants reben les felicitacions de la gent del poble després de cada escudellada. Aquesta no en serà una excepció.

Adaptació de la Pochada d’Ansoáin

La iniciativa va començar fa una vintena d’anys, quan un grup de persones vinculades a l’Ajuntament van assistir a la Pochada popular d’Ansoáin, un poble al costat de Pamplona, i van decidir importar-la adaptant-la al territori. Així va néixer la primera Escudellada Popular de la Canonja, que va reunir un centenar de persones a l’escola del municipi.

Romà Rofes