.

L'alcalde de Salou, Pere Granados; Francesc X. Grau (URV) i Josep Bertran (ETSA)

L'alcalde de Salou, Pere Granados; Francesc X. Grau (URV) i Josep Bertran (ETSA)

L’Ajuntament de Salou i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Fundació URV, han presentat una col·laboració per estudiar el patrimoni i l’urbanisme de la ciutat. En l’acte de presentació, que ha tingut lloc al Rectorat, han estat presents el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, l’alcalde de Salou, Pere Granados, i el director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV Josep Bertran.

Els projectes els duran a terme professors, investigadors i estudiants becaris de l’ETSA. El primer fa referència al coneixement del patrimoni, un treball de recerca de l’arquitectura noucentista i modernista de Salou. L’exponent més popular de l’arquitectura modernista és l’obra de l’arquitectue Domènec Sugranyes, col.·laborador d’Antoni Gaudí: el xalet Voramar o Casa Bonet, de 1929. L’investigador principal és el professor Guillermo Zuaznabar, del Centre d’Anàlisi Integral del Territori (CAIT) de l’Escola, i prenen part Josep Ramon Domingo i Ramon Faura.

El segon projecte consisteix en la recerca de l’arquitectura moderna i contemporània de Salou, a l’entorn de l’obra d’arquitectes com Antonio Bonet (Apartaments Madrid). El dirigeix Guillermo Zuaznabar i participen Juan Fernando Ródenas i Manuel Ferrer. I, el tercer estudi, és una anàlisi del teixit urbà al voltant del carrer Carles Buigas, per modernitzar diferents aspectes d’aquesta zona, que concentra més hotels i oferta lúdica de Salou. El dirigeix la professora Núria Salvadó i participen Anton Salvadó i Inés de Rivera.

El cost total dels quals és de més de 17.000 €.

Els treballs, pels quals s’ha previst una durada aproximada de sis mesos, tindran un cost de 17.000 euros. Per l’alcalde Pere Granados, la realització dels estudis és important per augmentar els atractius i fer més competitiu internacional el destí turístic de Salou. Posar en valor el patrimoni cultural de la ciutat, noucentista i modernista, i el modern i contemporani, al costat de les condicions naturals de sol i la platja, són passos endavant en aquesta direcció.

Concretament, pel que fa a l’estudi urbanístic del carrer Carles Buigas i voltants, i les propostes que se’n derivin, significaran la regeneració de la zona, poblada actualment per hotels construïts fa molts anys i que cal renovar, així com la vialitat i el comerç establert. En aquest sentit el batlle ha explicat que “l’objecte és analitzar i estudiar el teixit urbà, hoteler i d’apartaments, comercial, i d’habitatge de tota la zona, que permetin una diagnosi i definir línies d’actuació per regenerar la zona i millorar les seves condicions, funcionals i de la seva imatge”. Conscients de la “importància turística d’aquesta zona, i davant les expectatives de futur de Salou com a destinació turística de primer ordre internacional, des de l’Ajuntament estem planificant actuacions urbanes que estimem necessàries per tal de millorar els diversos sistemes infraestructurals, urbanístics i els serveis; i articular millor la mobilitat i les activitats socials i econòmiques que si desenvolupen”, ha afegit.

El rector de la URV Francesc Xavier Grau ha destacat l’esforç de transferència de coneixement i tecnologia per part de l’ETSA que suposa aquesta col·laboració amb Salou, i l’impacte social de les investigacions que es realitzaran. L’Escola ha estudiat urbanísticament les ciutats de Tortosa, Reus, Tarragona i Vilafranca del Penedès, i la façana litoral catalana, des de Vilanova i la Geltrú a Alcanar.