.

L'escola de les Filipines amb accent tarragoní. Foto: Danishsuburb.dk

L’escola de les Filipines amb accent tarragoní. Foto: Danishsuburb.dk

El super tifó Haiyan (conegut com Yolanda a Filipines) va ser un dels tifons més intensos. El seu pas pel país va deixar la terrible xifra de 6.300 morts aproximadament. Aquesta catàstrofe natural va succeir al novembre del 2013, i va deixar en evidència, una vegada més, la fragilitat de l’home davant dels poders de la mare naturalesa.

El Nils, un danès afincat a Tarragona des de fa un temps, es trobava a Islamabad enmig d’un projecte de Metges Sense Fronteras, quan el Tifó va arrasar Filipines. “Tenia un company d’allí, que ens va informar de totes les notícies. Ens explicava que els vents superaven els 300km/h en alguns casos, que el nivell de l’aigua havia pujat 2 metres…que tot havia quedat completament destruït”.

El Nils volia ajudar, “però la distància ens ho posava difícil. Aquest company em va facilitar diversos contactes de la zona de Santa Fe”. Va ser llavors quan, juntament amb 2 companys més, va iniciar una campanya de ‘Fundraising’. “Simplement per donar-los-hi un nou sostre. Una nova casa. No tenien res”. En una setmana de vacances, els 3 danesos van viatjar fins a Santa Fe per conèixer de primera mà a qui estaven ajudant i per veure amb els seus propis ulls la devastació.

El Nils va viatjar fins a les Filipines. Foto: Danishsuburb.dk

El Nils va viatjar fins a les Filipines. Foto: Danishsuburb.dk

La campanya de donació va ser per recollir prous diners per comprar nous materials de construcció. Materials més resistents dels que tenien en cas de que haguessin de tornar a experimentar una altre catàstrofe.
“Un cop vam dur a terme aquesta reconstrucció vam parar a reflexionar. Volíem seguir ajudant, però no sabíem com. Els hi vam preguntar que era el que necessitaven. Al principi no volien cap més tipus d’ajuda, però després de molt insistir-hi, ens van dir que una escola els ajudaria a veure el futur amb més llum”.

Arrenca el Hope Project
“Amb els meus col•legues ens vam asseure i vam començar a fer números. Necessitàvem uns 47.000€ per tirar endavant el projecte. Òbviament entre els 3 no teníem aquesta quantitat”. Després d’un temps de reflexió van decidir tirar endavant.

“No havien rebut cap tipus d’ajuda. No tenien casa. Però ells no abandonaven. Eren feliços i agraïts. Ho havíem de fer per ells. Però hi volíem estar presents, perquè Filipines és un país molt corrupte i no estàvem segurs de que si els donàvem el diners, els acabarien destinant per la construcció de l’escola”.

Va ser llavors quan el Nils va començar a tirar endavant un seguit d’idees ‘Fundraising’ per tal de recaptar el major nombre de finançament. Durant aquest temps s’han dut a terme diversos esdeveniments solidaris a Dinamarca, en forma de festivals de música amb la presència de personalitats del país com l’actor Lars Bom , que s’ha convertit en un dels ambaixadors del projecte. Precisament, Bom ha triat Tarragona per preparar una marxa cicloturista als Alps francesos coneguda com ‘La Marmotte’. Hi participarà juntament amb set ciclistes amb el nom de ‘Hope Cycling.

L’estat actual de l’escola
Actualment, l’escola ja disposa de la primera planta completament aixecada. El projecte contempla una segona planta i en total donarà cabuda a 6 aules amb capacitat per a 60 estudiants per aula.
Les tasques de construcció les duen a terme persones natives de la zona i s’està realitzant amb “materials resistents per poder resistir un tifó d’aquelles característiques”. L’escola disposarà d’ordinadors i fins i tot connexió a Internet.

Les diferents campanyes de recollida de diners encara estan en marxa fins el proper setembre. Data que s’han marcat el Nils i els seus col•legues per tenir tot el finançament necessari. A través de la pàgina de facebook Hope project Denmark i la web www.hopeproject.dk es pot veure l’evolució del projecte i també realitzar algun tipus de donació.

“Ens agradaria passar una temporada a Filipines, perquè quan hi hem estat, les persones i l’entorn ens han donat molta vida. Són gent que no tenen, però al mateix temps ho tenen tot”.

Tota la comunitat reunida. Foto: Danishsuburb.dk

Tota la comunitat reunida. Foto: Danishsuburb.dk

Joan Castell

/* JS para menú plegable móvil Divi */