.

El president d’Agbar, Ángel Simón, el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, el CEO d’Agbar, Manuel Cermerón, i el director de l’Escola de l’Aigua, Lluc Pejó. Foto: Agbar

L’Escola de l’Aigua és la institució d’Agbar que té com a propòsit contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, mitjançant l’aprenentatge i el desenvolupament continu del talent com a generador d’oportunitats i de millora social.

En aquests 10 anys, l’Escola de l’Aigua s’ha consolidat com a referent educatiu i de desenvolupament del talent en el sector de l’aigua i del medi ambient. Ho ha fet en l’àmbit de la Formació Professional Dual, amb el disseny i la implementació dels cicles formatius de grau mitjà i grau superior de l’aigua en aliança amb instituts públics, ajuntaments i el Departament d’Educació de la Generalitat. A Catalunya, s’imparteixen els graus de l’FP Dual de l’aigua a l’Institut Escola Municipal del Treball de Granollers, l’Institut Pere Martell de Tarragona, l’Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat, l’Institut Rubió i Tudurí de Barcelona i l’Institut Alfons Costafreda de Tàrrega. En total, han estat més de 400 alumnes que s’han format en el sector de l’aigua en aquests 10 anys. Aquesta trajectòria ha estat reconeguda amb el premi FPCat a les bones pràctiques empresarials.

A l’acte de celebració del 10è aniversari de l’Escola de l’Aigua, que ha tingut lloc al Museu de les Aigües d’Agbar, Àngel Simon, president d’Agbar, ha declarat: “Les empreses i organitzacions necessitem el coneixement expert i el talent més preparat per fer front als desafiaments globals presents i futurs. L’educació, com a pilar fonamental per al progrés de la nostra societat, sempre ha estat un element definitori de la nostra identitat com a companyia i de la nostra estratègia. La creació de L’Escola de l’Aigua és un pas més per reforçar aquest vector educatiu i hem de continuar fent passos addicionals per estendre el nostre model de formació al conjunt dels grups d’interès”.

L’acte ha comptat amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, qui ha destacat “el lideratge d’Agbar en tres aspectes fonamentals: la col·laboració publicoprivada, és a dir, ser capaços d’entendre que tenim reptes públics, però que poden executar-se de forma compartida. En segon lloc, l’Escola de l’Aigua és una història compartida del que ha estat la transformació del model d’educació de Formació Professional. I el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible en l’episodi més gran de sequera en els darrers dos segles”.

El director general de Formació Professional del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Àngel Miguel, que va participar des de l’Institut Pere Martell de Tarragona en l’impuls “del model d’FP Dual de l’aigua que es va iniciar de manera pionera a Catalunya amb l’Escola de l’Aigua” ha felicitat a la institució educativa d’Agbar “pel seu compromís amb la Formació Professional, amb la qualificació i la requalificació de les persones treballadores, i per donar resposta a les necessitats de les persones, dels territoris, de les empreses i també de serveis”.

Implementació del cicle formatiu a l’Institut Pere Martell

L’Institut Pere Martell va implementar el cicle formatiu de grau mig en Xarxes i estacions de tractament d’aigües el curs 2012-2013 i, posteriorment, el grau superior en Gestió de l’aigua. En aquest període, ha format 220 professionals de l’aigua. Actualment, hi ha 19 alumnes cursant els graus i aquest curs Agbar ha impulsat beques de mobilitat perquè alumnes d’altres poblacions del Camp de Tarragona puguin accedir a aquesta formació. Aquest model de formació dual, on es combinen les classes a l’aula i l’aprenentatge a l’empresa, representa un èxit basat en la col·laboració publicoprivada per unir l’ocupació de qualitat, la formació i el talent.

L’Escola de l’Aigua és, en aquest sentit, hereva de l’activitat que el grup Agbar ha dut a terme al llarg dels darrers 155 anys, i ha posat a disposició de la societat el coneixement, l’expertesa tècnica, l’excel·lència operacional i el compromís de servei a les comunitats on és present.

En tot aquest temps, són molts els avenços que han anat nodrint la trajectòria de l’Escola, que a més d’impulsar la formació professional dual a Espanya i participar en la definició de cicles formatius específics del sector, ha creat programes de formació de màster i postgrau reconeguts pels professionals del sector; ha promogut l’acreditació de competències professionals, i ha gestionat programes educatius a escoles i ha desenvolupat campanyes de sensibilització per a la ciutadania. La seva vocació d’oferir una experiència d’aprenentatge única i tenir una presència global es materialitza en una aposta clara des del 2015 per la formació en línia, amb la creació de nous continguts i formats, com els cursos MOOC (massive open online courses), o, més recentment, la nova plataforma d’aprenentatge continu i personalitzat NEREXA. En total, són més de 25.000 estudiants procedents de 38 països els que han seguit els cursos formatius de l’Escola.

Així mateix, al llarg d’aquests anys, l’Escola ha anat creixent i evolucionant d’acord amb la transformació de la nostra societat i les necessitats del mercat en matèria d’educació ambiental —imprescindible davant del canvi climàtic— i de digitalització, sempre amb la innovació com a base i l’impuls de les aliances estratègiques i la col·laboració publicoprivada.

Mirant cap al futur

Refermant-se sobre la seva trajectòria consolidada de deu anys, l’Escola es projecta com una institució al servei de tots els grups d’interès i facilita una mirada global i oberta al món, desenvolupa el talent expert i capacita les noves generacions de professionals per aconseguir una gestió intel·ligent de l’aigua i el medi ambient, i el canvi de mentalitat que garanteixi un futur sostenible per a tothom.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */