.

Imatge aèria de la química

El 2019 el Grup BASF a Espanya va generar vendes per valor de 1.268 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens del 3% respecte a les xifres de l’exercici 2018 (1.307 milions d’euros), resultat d’una menor contribució dels segments de Tecnologies de Superfícies i Solucions Industrials. Aquest lleuger descens, alineat amb l’evolució del mercat, és conseqüència d’una baixada de preus (-4%) i de volums (-1%), sumats als efectes estructurals positius de la compra del negoci de llavors hortícoles de Nunhems (+2%), els quals s’han vist compensats en part per la venda del negoci de productes químics per a paper i aigua a Solenis.

L’augment de vendes ha estat notable en el segment de Solucions Agrícoles, al negoci tradicional de les quals se li suma l’efecte estructural positiu del negoci de llavors hortícoles Nunhems, adquirit a Bayer durant l’últim trimestre de 2018. També creix la contribució del segment de Nutrició i Salut, tant en vendes com en volums. Productes Petroquímics, Productes Intermedis i d’Alt Rendiment han presentat una dinàmica positiva de volums, si bé s’han vist penalitzats per caigudes generalitzades de preus.

Per a Carles Navarro, director general de BASF Espanyola i responsable de les activitats del Grup en la península ibèrica, “l’exercici 2019 del Grup a Espanya ha suposat una lleu reducció de vendes enfront de les de l’any anterior, que va ser un any rècord, malgrat les condicions adverses que ha experimentat l’economia global. A l’impacte negatiu que van tenir les incerteses relacionades amb els conflictes comercials entre la Xina i els Estats Units i el Brexit, es va afegir l’alentiment de mercats clau i del creixement de la producció industrial. També va disminuir de manera significativa la demanda en diversos mercats dels clients principals, sobretot en el sector automobilístic. En aquest context, considerem que els nostres esforços han servit per a gestionar la complexa situació de l’exercici”.

D’altra banda, BASF va aconseguir un acord amb Lone Star per a la desinversió del negoci de productes químics per a la construcció per un import de 3.170 milions d’euros. S’espera que el procés culmini durant el tercer trimestre de 2020. Aquesta transacció afecta dos centres de producció a Espanya i un centenar de treballadors. Així mateix, el negoci global de pigments de BASF passarà a formar part de DIC, la companyia japonesa d’especialitats, per un preu de venda de 1.150 milions d’euros. S’espera que la transacció finalitzi durant el quart trimestre de 2020.