.

El passeig arqueològic de Tarragona ha retrocedit un any més al 1811 gràcies als grups de recreació de les tropes que van participar en el sagnant setge que va patir la ciutat, i que va reduir la població a 300 habitants. Per primer cop en les jornades, els defensors del setge (la Milícia Urbana de Tarragona) han rebut el suport de les tropes britàniques de Wellington, representades per un grup de recreadors del País Basc, per enfrontar-se a les tropes napoleòniques.

Durant tot el matí, els tres exèrcits han anat desfilant per baluard de Sant Domènec per explicar el seu uniforme i el seu armament, i les raons simbòliques i estratègiques de cada detall. Primer han estat les tropes napoleòniques, entre les quals destacaven els hússars, tropes de cavalleria d’origen hongarès. Després ha estat el torn de la Milícia Urbana de Tarragona, que lluïa la bandera de Santa Tecla. Just al costat, uns nens estaven pintant aquesta bandera com a part d’un taller. Finalment han arribat les tropes de Wellington, de qui el secretari del Projecte Tarragona 1800 (vestit de milicià tarragoní) ha dit que “formaven part dels bons de la pel·lícula”.

Conferències, exposicions i recreació del setge

Al Centre d’interpretació de les fortificacions de Tarragona, just a sota de l’esplanada on s’han presentat els grups, s’hi celebren conferències, una exposició d’antiguitats de l’època, i hi ha un estand de l’Associació Si Vis Pacem, Para Ludum on es pot jugar a jocs de taula que recreen combats i setges de l’època napoleònica. A partir de les set, si el temps ho permet, tots els grups participaran en la recreació del setge, que començarà a l’entrada del passeig arquitectònic. Pels que no ho puguin veure avui, el sagnant episodi es tornarà a reconstruir demà, a partir d’un quart de dues.

Podeu consultar el programa fent clic aquí.

Romà Rofes