TOTS 21

L’hereu i la Pubilla en primer terme, amb les pregoneres i l’alcalde al fons. Foto: Tots21

«Salut, seny i alegria». Tres paraules que resumeixen el pregó de la festa major d’estiu en honor de Sant Salvador dels Pallaresos, formulades aquest vespre per les dues persones més indicades per ser-ne les escollides per pronunciar-lo: la directora de l’equip d’atenció primària de Sant Salvador-Els Pallaresos, Lourdes Clotas, i la infermera adjunta a la direcció, Sonia González. Les dues han donat el tret d’inici al plat fort d’un programa viu, encara que afectat de ple per les mesures de prevenció de la covid del Procicat. La seva presència era fruit de la voluntat de la corporació municipal d’homenatjar els responsables sanitaris per la seva tasca durant la part més dura de la pandèmia.

Canvi de testimoni entre els hereus i pubilles dels darrers anys i els actuals. Foto: Tots21

L’acte, celebrat al Centre Jujol amb totes les garanties sanitàries, també ha servit perquè l’hereu i la pubilleta dels anys 2019 i 2020 (res no va ser normal l’any passat), el Ricardo i l’Emma, donessin el relleu a l’Arnau Pujol Bartolomé i a l’Ènia Manyé Checa. «Que sapigueu que em fa molta il·lusió», exclamava aquesta, com a mostra d’agraïment que s’ha reproduït al final amb l’entrega d’un penó a la presidenta de l’associació de l’Afer de la Dona, Pepi Fernández. El regal arribarà a totes les sòcies i pretén donar relleu al compliment d’aquesta entitat de la vila, que durant la part més dura del primer confinament es va oferir a confeccionar mascaretes de forma desinteressada.

La Lourdes, originària de La Secuita («recordo com el Paco, conductor de l’autobús que em portava aquí, deia cap de meló als que trobava mal aparcats a l’entrada al poble»), i la Sonia, veïna de la localitat, han optat per prioritzar el sentit de l’humor en un pregó farcit d’anècdotes personals i que ha acabat sent, alhora, una radiografia del viscut en el darrer any i mig. «En un primer moment ens pensàvem que hi hauria un baby-boom, però després ens vam adonar que us ha donat més aviat per buscar receptes de cuina per internet, pujar Tiks-Toks i fer treure fum al whatsapp», asseguraven amb sorneguera. «Hem incorporat nous mots al nostre vocabulari, com les bombolles, que ara no són tan divertides, i els tests ràpids, que us han tocat els nassos».

També hi ha hagut temps, però, per a la reflexió. Totes dues pregoneres han agraït als veïns i veïnes la «capacitat d’adaptació i resiliència» per aguantar els cinc mesos de tancament del nou consultori local (del qual han vaticinat «nous projectes» fruit d’haver sobrepassat ja els 5.000 habitants). I no han volgut deixar pasar l’oportunitat per destacar la feina feta al col·legi, institut i llar d’infants, on la disciplina i la coordinació amb els gestors covid han fet salvar la pantalla sense gairebé contagis.

Per la seva banda, l’alcalde, Francesc Xavier Marcos, destacava durant la seva intervenció la necessitat de tornar a viure una festa major «amb limitacions. La passada edició tots creiem que la pandèmia anava de cara a la seva erradicació, i apostàvem per una festa major del 2021 amb més llibertat de moviments. I així la vàrem planejar. Des d’un inici -afegia- la regidoria de Festes, encapçalada per la María Jesús Coronado, ha treballat de valent per poder garantir unes festes millors. Això es pot comprovar en el programa» inicialment publicitat, que «ha hagut de ser retallat dràsticament degut a les restriccions del Procicat».

Moment en el qual les dues pregoneres signaven el llibre d’honor de la vila. Foto: Tots21

El batlle ha anat més enllà i ha assegurat que la nova onada «va lligada a paràmetres ben clars: obertura de fronteres, de l’oci nocturn i sobretot, la finalització del curs escolar. Però també cal anomenar que entre els responsables també hi som la mateixa ciutadania. Som nosaltres els que decidim anar o no a bars, discoteques, reunions d’amics o de familiars. Prendre mesures de seguretat o no. I per desgràcia, la majoria no ho han fet. És la nostra responsabilitat com a pares i mares envers el jovent implicar-nos al cent per cent en implicar-nos en les mesures de seguretat i fer-les complir dins i fora del nostre entorn. Per això aprofito aquest espai per a demanar-vos un esforç més. No volem més contagis, no volem més morts».

Marcos reconeixia que «de ben segur que sobre aquestes festes escoltarem tot un seguit de comentaris, uns favorables i altres no. Tots tenim una manera de pensar diferent. Però a mi em toca decantar la balança en situacions complicades com aquesta, i sense cap mena de dubte, i tenint en compte sempre el benestar dels ciutadans, la resposta ha estat clara: reduir al màxim qualsevol acte que pugui comportar un perill de contagi dels nostres veïns i mantenir alhora la flama de la nostra festa major». En aquest punt l’alcalde ha recordat «la incidència que va tenir la pandèmia al nostre municipi. Ens va agafar a tots fora de joc, sense informació, material ni personal preparat. Però cal destacar en lletres majúscules l’aportació dels professionals de la salut. Jornades de 24 hores, perill de contagis, estaven a primera línia de foc, neguits, angoixes i patiment». «Han estat un exemple de professionalitat. I és per això que vam decidir que els pregoners fossin els representants de la medicina que tenim al nostre poble».

Per la seva banda, en conversa amb Tots21, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, reconeixia que «per portar a bon port unes festes com aquestes ha necessitat moltes hores de dedicació, feina i paciència. Les noves normes del Procicat ens ha complicat molt el tema. De fet, vam treure el programa i vam haver de modificar-lo tres dies després. Ha estat complicat, sí, però l’important és que podem celebrar unes festes relativament normals. Hem pogut adaptar la majoria d’actes i crec que hi fem front amb molt d’optimisme». En aquest sentit Urbano destacava que enguany, tots aquells que tinguin ganes de fer festa «podran viure la tradició com la proclamació de la pubilla i de l’hereu, l’acte del pregó i ja en l’àmbit més lúdic el Tribut a Queen i la novetat de la introducció d’un Escape Room pensat per a les famílies. I a més enguany en l’Anada a l’Ofici sortiran totes les entitats del municipi» amb uns penons «confeccionats per l’Ajuntament. Aquest és un tret molt especial que a mi com a responsable de participació ciutadana, em fa molta il·lusió».

L’acte s’ha tancat amb una intervenció del Quartet de Clarinets de Tarragona, FCSM.

Podeu consultar el programa sencer clicant aquí.

J.S.