.

Imatge del debat als estudis de la SER a Reus, conduït per Jordi Cartanyà.

Les prioritats sobre on destinar els recursos de la URV han marcat el debat entre els dos candidats a fer-se amb la rectoria a les eleccions del pròxim 15 de maig emès aquest dimarts per la cadena SER. L’aspirant a la reelecció, Josep Anton Ferré, i la que podria ser primera rectora de la història de la institució, María José Figueras, han estat massa acadèmics a l’hora de marcar distàncies en allò que substancialment els separa. I un dels camps de batalla on les diferències s’endivinen més nítides, perquè els missatges no acaben de diferenciar-se amb suficient contundència més enllà d’eslògans de campanya, és el de la retribució salarial dels professors associats.

Ferré admet la “precarització” d’aquesta figura en departaments “que s’han vist obligats a efectuar aquest tipus de contractació en excés” i “de forma desigual” pel que fa a les condicions mentre recordava, de pas, que des de la universitat “es destinen 300.000 euros en conjunt per a beques de col·laboració que permeten contractar estudiants” i revertir en part l’elevat cost de la matriculació. El seu discurs veu la solució en reclamar a la Generalitat “un increment de les subvencions” al sistema públic universitari català que han de servir tant per millorar les retribucions dels associats com, també, per rebaixar el cost de les matrícules. Una major implicació del govern català que considera “essencial”.

Per la seva banda, Figueras denunciava que els professors associats cobren una mitjana “de 4,5 euros per hora, més barat que alguns treballadors no qualificats. Hem d’apostar per dignificar aquesta figura” oferint, com a possible solució, “el que ja fa la universitat de Girona, com és primar als doctors pagant-los més que als que no ho són”. Coincidint en l’anàlisi de Ferré pel que fa a una major implicació pressupostària de la Generalitat per acabar amb l’escalada de preus de les matrícules, l’aspirant obria la porta a “invertir primer en les persones” els recursos de la universitat i no tant en nous projectes. En aquest sentit, Ferré es trobava a gust recordant que s’han iniciat les passes per la construcció d’una nova facultat de Medicina i Ciències de la Salut al campus de Bellisens de Reus. I ho feia afirmant que “les inversions en persones són recurrents -en el sentit que cada any suposen una inversió-, mentre que els edificis un cop els tens acabats et duren anys”.

El debat ha derivat cap a tres punts més de confrontació. L’advertència en la baixada d’alumnat denunciada per Figueras pel que fa als graus ha derivat cap a la necessitat de “crear una marca URV potent” defensada per Ferré, que tingui atracció per si sola i eviti el grau de mobilitat cap a l’exterior dels potencials alumnes del territori. En aquest punt l’actual rector ha refermat la necessitat de “potenciar els estudis ocupacionals” i “els que tenen més demanda” perquè “s’ha de respondre a les necessitats dels sectors productius crítics”, mentre que la seva contrincant a les urnes no era tan contundent i defensava el manteniment de carreres com les de llengua posant com a exemple el cas de Filologia Catalana. Uns estudis que després d’un cert estancament tornen a tenir expectatives a curt termini per una reactivació en l’oferta de places de professorat. En essència, el missatge és el de no deixar-se a ningú pel camí. I més si “s’aposta decididament per la digitalització” i es posen damunt la taula “ensenyaments virtuals o semipresencials” que, segons Figueras, permetrien captar la demanda de gent que veu dificultada la possible matriculació a la universitat per compatibilitat laboral.