.

.

TOTS 21

Algunes pastisseries faran servei a domicii. Foto: ACN

Les pastisseries de Tarragona ciutat obriran per Setmana Santa, dels dies 6 al 12 d’abril, i serviran les populars mones de Pàsqua. Hi haurà mones de Pàsqua a les cinc pastisseries de la ciutat. Ara com ara, algunes d’elles estan tancades i d’altres obren només als matins.

Al conjunt de la província, però, serà diferent, n’hi haurà que tancaran, però la majoria obriran portes, segons informa el president del Gremi de Pastissers de les Comarques de Tarragona, Josep Gonzàlez.

Les pastisseries estan passant un mal moment per la davallada de vendes ‘i la manca mesures de suport per part del Govern’, subratlla Gonzàlez. ‘No ens concedeixen ERTOs, no ens abaixen el preu del lloguer, no ens ajuden com a autònoms’, recalca. Tot i això, són considerats sector essencial ja que formen part del ram de l’alimentació. Tot i que poden obrir, diverses d’elles tenen les portes tancades pel descens de vendes, ‘que ha arribat a ser del 90%’, afirma el president del Gremi, la pastisseria del qual, Conde -situada al carrer Comte de Rius- està també tancada al públic.

La Setmana Santa, doncs, obriran per vendre Mones de Pàsqua. Els pastissers demanen als clients ‘que avancin l’encàrrec per telèfon per treballar amb més comoditat i perquè els que puguem farem un servei a domicili’. Per als qui s’acostin als establiments, demanen que mantinguin les distàncies i segueixin el consells de les autoritats sanitàries.

Hi ha hagut debat entre els gremis de pastissers de Cataunya sobre si obrir o no la Setmana Santa i servir les Mones de Pàsqua o fer-ho més endavant. ‘A Tarragona som uns sentimentals i volem que els nens puguin gaudir de la mona al seu moment‘, diu Gonzàlez. Conde ha rebut fins ara deu comandes de la mona, quan per aquestes dates la xifra és superior. ‘De tota manera, la gent sempre s’espera als darrers dies per fer la comanda‘, subratlla.

El sector observa, però, que inevitablement serà una celebració diferent, més trista respecte a com era cada any, amb gent confinada a casa i sense poder-se reunir famílies al voltant de la mona. Per això, s’està parlant entre el sector a nivell de Catalunya i conjuntament amb el Departament de Comerç de la Generalitat de fer una celebració coincidint amb la segona Pàsqua, el cap de setmana del 31 de maig. Es busca celebrar-ho com Déu mana, sempre i quan el context de confinament no hagi acabat. ‘És una possibilitat i no s’ha pres una decisió al respecte’, afirma el president del Gremi.

J. Garcia