.

Públic assistent a la trobada de centres d'estudis locals celebrada a la Canonja. Fotos: Tarragona21

Públic assistent a la trobada de centres d’estudis locals celebrada a la Canonja. Fotos: Tarragona21

L’Ajuntament de la Canonja ha licitat el projecte urbanístic de remodelació de l’antiga masia -l’hort de ‘Abeurador- que acollirà el centre d’interpretació del jaciment prehistòric de la Boella, conegut com a ‘Museu del Mamut’. Les obres, pressupostades en 500.000 euros i que començaran en dues o tres setmanes, s’allargaran per espai d’un any.

Una unió temporal d’empreses s’encarregarà de la consolidació i restauració de l’edifici que acollirà el ‘Museu del Mamut’. Posteriorment, es desenvoluparà el projecte de musealització de l’entorn, que executarà l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), depenent de la URV.

Les obres inclouran les mesures d’accessibilitat necesàries (ascensor i rampes) per adecuar-lo “per la funció que volem. És una primera fase” d’un projecte que compta amb un pla director molt ambiciós i que ve avalat pel famós paleontòleg Eudald Carbonell, premi Príncep d’Astúries.

“En la segona fase està projetat un edifici annex a l’actual per a sala de conferències”, ha indicat a Tarragona21 el regidor de Cultura i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Canonja, Salvador Ferré. El projete integral inclou un passeig arqueològic fins al jaciment de la Boella. Tot el conjunt serà una realitat en set o vuit anys.

Arquitectònicament, el centre disposarà per tant de dues zones diferenciades, l’edifici existent en la finca, que serà sotmès a una rehabilitació per poder dotar-lo d’usos culturals, administratius i de pública concurrència; i un cos annex de nova construcció on hi haurà una gran sala polivalent, destinada sobretot a sala d’actes o espai de docència dels estudis vinculats al jaciment arqueològic. Acabades les obres, l’edifici disposarà d’una superfície de mil metres quadrats.

Trobada de centres d’estudis

La Canonja ha acollit avui la cinquena trobada de centres d’estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat organitzada per l’Institut Ramon Muntaner i que ha tingut en l’arqueologia i el món local el seu eix central. Francesc Roig, president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, ha destacat a Tarragona21 la trascendència del jaciment de la Boella, “situat a l’alçada o més que els coneguts jaciments d’Atapuerca i Orce per l’antigüitat de les troballes”. La Boella se situava en el tram final del riu Francolí, que en aquella època desembocava més al sud-oest.

La jornada ha servit també per constatar les dificultats que travessen els centres d’estudis locals per “la manca de relleu generacional”, ha destacat Josep Santesmases, president de l’Institut Ramon Muntaner i de la Coordinadora de centres d’estudis de parla catalana.

J. Garcia