.

Imatge de la troballa.

Les obres de peatonalització que s’estan duent a terme al carrer Salines, tot just a tocar de l’edifici de l’Ajuntament, han posat al descobert les primeres evidències en aquesta zona d’entramat urbà de la pista per on competien les quadrigues del Circ Romà de Tarraco. A tall de referència, cal tenir present que la plaça de la Font es troba tot just damunt del nivell de la sorra d’aquest element patrimonial, si bé la construcció original de tot el conjunt ocupava la zona del nucli antic de la ciutat delimitada pels actuals carrers de Sant Hermenegild, la Rambla Vella, de les Salines i Darrere Sant Domènec i els dels Ferrers i de l’Enrajolat.

La troballa ha estat considerada com “important” per part de la regidora responsable de Patrimoni, Begoña Floria, entre altres coses perquè podria “ser el punt on tiraven la corba”. Alhora, ajudarà a concretar encara més “la datació del circ”, corresponent a finals del segle I d.c. per mandat de l’emperador Domicià.

Tanmateix, Floria s’ha mostrat prudent. “S’ha d’estudiar millor” i “esperar l’informe” corresponent per part dels tècnics municipals. “En principi no s’aturaran les obres però cal que els arqueòlegs es pronunciïn”, afegia.

El circ tenia unes dimensions aproximades de 325 metres de llargada i una amplada d’entre 100 i 115 metres. Pel que fa a l’arena, es calcula que tindria uns 290m de longitud i l’amplada variaria entre els 67 i els 77m. Es va construir damunt de potents voltes de l’antic formigó romà, sobre les quals descansaven la plataforma superior de l’edifici i les grades, disposades al llarg de tres dels costats, mentre que al quart se situaven les carceres o punt de sortida dels carros. Precisament la part menys estudiada és la que correspon al sector occidental, on se situarien les carceres, actualment sota l’edifici de l’Ajuntament de Tarragona.