TARRAGONA 21

La planificació d'aquesta obra, que costarà 650.000 i tindrà una durada de 5 mesos, s'ha presentat al veïnat aquest dimecres

La planificació d’aquesta obra, que costarà 650.000 i tindrà una durada de 5 mesos, s’ha presentat al veïnat aquest dimecres

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, veïns i comerciants han acordat que les obres de la plaça Miramar comencin després de l’estiu. Aquesta és la decisió que van consensuar en el transcurs de l’acte de presentació de planificació de l’obra, que va tenir lloc aquest dimecres al vespre a la Casa de Cultura.

Les obres de reforma, que tenen l’objectiu de convertir la plaça en un nou espai de referència i vida social del nucli de Mont-roig, tenen un cost de 650.000 euros i una durada de 5 mesos. La Junta de Govern Local va adjudicar els treballs a l’empresa Auxiliar de Firmes y Carreteras, SA, el passat 20 de març de 2019.

Planificació de l’obra

L’empresa va explicar en la presentació als veïns que es preveu una afectació total de la zona. La primera fase, que és la que coincidiria amb l’estiu si comencessin les obres de forma immediata, és la més molesta, pel fet que preveu les demolicions i enderrocs dels serveis actuals. Per aquest motiu els assistents, i especialment els comerciants, van preferir deixar passar aquesta època i posposar l’inici dels treballs. En aquesta primera fase es contempla també la renovació de clavegueram i pluvials així com les instal·lacions d’aigua. A la segona fase es començarà a treballar amb els paviments i el darrer mes serà el moment dels acabats, el mobiliari i l’arbrat.

Els detalls del projecte

El projecte preveu renovar totes les instal·lacions, treure la font central, un nou paviment, nou arbrat i nous elements de mobiliari urbà per poder-hi fer activitats, festes i espectacles. La plaça, que donarà prioritat als vianants, serà de plataforma única, com es va fer al nucli antic, és a dir, sense voreres i sense barreres arquitectòniques. Els  desnivells se salvaran amb rampes i unes escales a manera de grades que afavoriran poder fer-hi espectacles i actes populars.

El paviment serà un formigó rentat a l’àcid i hi haurà franges per trencar la uniformitat que seran de granit. El que es busca amb aquest material és integració paisatgística i naturalitzar els materials. A més de mantenir part de l’arbrat existent, es plantaran noves espècies que canviaran de color segons les estacions i donaran punts d’ombra i color a la plaça. És a dir, espècies amb flors a la primavera i colors vermellosos a la tardor.

Hi haurà bancs per facilitar convertir-se en punt de trobada, així com una zona de jocs infantils amb elements originals i un sorral, a més d’una font d’aigua potable. Tot i això, la plaça no és l’únic que es reforma, sinó que també entren al projecte els carrers del Sol, La Pobla d’en Taudell i un tram del carrer Riba i Mestre.

El pàrquing adjunt

Una de les principals preocupacions, especialment per als comerciants, era la pèrdua d’aparcament a la plaça, fet que se solucionarà amb diverses mesures. D’una banda, a la plaça s’habilitaran estacionaments de rotació, amb limitació de temps d’aparcament per afavorir l’activitat comercial. De l’altra, a pocs metres de la plaça s’habilita una nova zona de pàrquing connectada a través del carrer Vinyols i carrer La Pobla d’en Taudell amb capacitat per 70 places de cotxe i 30 de motos.

La significació de la plaça

La reforma de la plaça significa guanyar un espai per centrar-hi la vida social, festiva i d’esbarjo, així com convertir-se en espai de referència dins del nucli de Mont-roig. Una plaça pensada per a petits i grans que vol esdevenir punt de trobada i funcionar com un equipament públic on es puguin realitzar tota classe d’actes i activitats populars. Després de la reforma de l’avinguda de Catalunya i el nucli antic, restava pendent rehabilitar aquest espai que es convertirà en nexe urbà i punt neuràlgic de Montroig, alhora que permetrà dignificar una de les zones que més comerç aglutina.

Els antecedents

El projecte executiu ha estat redactat per l’arquitecta i paisatgista local Núria Gassó, després de rebre una sèrie de premisses procedents d’una consulta pública ciutadana. Una plaça amb més espai per a les persones, més verda i més activa. Aquest va ser el resultat del procés participatiu de la plaça Miramar que es va dur a terme per tal de conèixer l’opinió de la ciutadania sobre el futur d’aquest espai públic. La iniciativa es va dur a terme la primavera del 2017 i el veïnat va poder dir-hi la seva de forma presencial i en línia a través d’una enquesta, així com fer aportacions en una festa que es va celebrar a la mateixa plaça.

El procés també va comptar amb entrevistes als comerços de la zona. L’enquesta de participació demanava l’opinió dels participants en relació a diverses qüestions relacionades amb la conversió en zona
de vianants, l’arbrat i els usos. Posteriorment es van fer trobades amb els veïns i comerciants en què es va presentar l’avantprojecte que definia les condicions, directrius i criteris tècnics generals que recollien les propostes de la consulta ciutadana. En aquestes trobades es van poder fer, de nou, les aportacions que es van considerar més adequades. Tot plegat va servir de base per a la redacció del projecte executiu, que ha recollit les indicacions de l’Ajuntament, veïnat i comerços. La plaça Miramar actual va ser dissenyada per l’arquitecte Jesús Coll Capella l’any 1991, tot i que l’ordenació anterior va ser de Juan Zaragoza Albi el 1964.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies