.

Els autors locals que firmen per Cossetània

Novel·la, assaig, obres gràfiques, memòries, consells per no patir accidents… el relat del que ens presenten els autors i les autores de les comarques de Tarragona serà ampli aquest dilluns de Sant Jordi. La narració històrica, textual o gràfica, té un pes destacat en l’edició d’enguany. I apareixen força plomes noves, algunes de les quals sorprendran. Us oferim un respàs del més destacat.

L’editorial de Valls Cossetània Edicions i les firmes Angle Editorial, Lectio Edicions, Quorum Llibres i Capital Books presenten unes 180 propostes per Sant Jordi amb més d’una vintena de novetats d’autors del territori.

Jordi Tiñena. Foto: escriptors-cat

‘On ets, Anastàsia?’, de la reusenca Marta Magrinyà; ‘El somriure del viking’, del recentment desaparegut Jordi Tiñena; ‘Melodia d’una absència’, del deltebrenc Joan Roca; ‘Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà’, del calafellenc Albert Pijuan, i el dietari ‘Cicle de l’exili IV’, d’Artur Bladé Desumvila són alguns dels títols destacats. Especialment remarcable es el volum del periodista cambrilenc Francesc Joan (‘Diari de Tarragona’), que recull els 14 vuit mil que ha coronat sense oxigen l’alpinista tarragoní Òscar Cadich, ‘Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig’.

’17 excursions a peu’, de Xavier Martorell, i ‘Excursions a peu pel Montsant’, d’Antoni Cabré Puig, són les noves guies excursionistes que presenta el grup editorial, un apartat clàssic del segell de Jordi Ferré.

Moisés Peñalver. Foto: Cossetània

El llibre ‘100 maneras de evitar accidentes de tráfico’, del periodista Moisés Peñalver, es proposa aconsellar els conductors per millorar les seves capacitats al volant i, de retruc, minimitzar l’estadística de sinistres viaris. Veterà periodista polifacètic, expert criminalista i referent en el camp dels successos, és també coneixedor del món del cotxe. Ja havia publicat, com ara ‘Cent maneres de descobrir un crim’. És una de les plomes literàries per redescobrir. I seguint amb la mateixa xifra, Aleix Cort explora les ‘100 històries sobre el ball’.

Altrament, destaquen també de la firma vallenca títols com ‘Darrere els seus talons’, de la xertolina Francesca Aliern, que narra una història de descoberta de l’amor en la postguerra. ‘Les cartes impertinents de dona a dona’, un recull de textos de Maria Aurèlia Capmany, pretenen posar en valor el feminisme pioner de la narradora.

L’escriptora Roser Vidal publica ‘Cops amagats’, la seva primera novel·la de misteri, ambientada a la ciutat de Tarragona. El rapitenc Josep Pitarch presenta ‘Deslliureu-nos de qualsevol mal. Memòries d’un malcontent’, una obra que pivota sobre la figura de l’anarquista de la CNT que li va valer el Premi Literari Sebastià Juan Arbó 2017.

Els autors d’Arola d’aquesta diada lectora

Arola, 20 anys

Al seu torn, la tarragonina Arola celebra 20 anys amb 40 novetats. Així, estrena una nova col·lecció de dramatúrgia. És ‘Teatre reunit’, format per antologies. Els tres primers volums estan dedicats a dues escriptores molt especials: Sarah Kane, autora de ‘Blasted’ i ‘Psicosis a les 4:48′, i la prolífica Lluïsa Cunillé. El tercer volum és un compendi de teatre anarquista català, a partir de les obres i traduccions de Felip Cortiella.

L’assaig ‘Hereus de Tàrraco. Tarragona Patrimoni Mundial’, de Joaquín Ruiz de Arbulo, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris, es troba entre els títols locals més destacats. Torna l’exitós Ruiz de Arbulo, el millor coneixedor viu de l’arqueologia romana de Tarragona i que té una segona virtut: les seves conferències omplen recintes.

Revolució i Guerra Civil a Tarragona

Una altra editorial clàssica tarragonina, Silva, que regenta Manuel Rivera, presenta 22 novetats, el que suposa mantenir el nivell de publicació en relació a la festa de l’any passat. D’aquests nous títols, 14 són d’assaig, 7 de narrativa, i un de poesia. Aquestes novetats literàries es presenten a múltiples presentacions i es venen a llibreries i parades.

Portada de ‘Revolució i guerra civil a Tarragona’

‘Us paseo por mi vida’, d’Ángel Juárez

Entre les novetats destaca la quarta saga d”Homenots del sud’, del periodista Xavier Garcia, ‘Josep Maria Pujol de Barberà a Tarragona, l’arquitecte i l’espai’, ‘Nuevo ramo de viejos cantares’, de Ramón García Mateos, o ‘Revolució i guerra civil a Tarragona en imatges d’Hermegild Vallvé’, cridat a ser un dels destacats de la diada. Citar novetats d’enguany és citar ‘Un paseo por mi vida’, d’Ángel Juárez, un repàs biogràfic de l’exlíder veïnal, ecologista i promotor cívic que ha marcat part de la història local els darrers 30 anys.

Sis dels títols de la URV

La Universitat Rovira i Virgili

La URV es presenta un any més amb força novetats. Destaquen entre les publicacions: ‘Retrats de vi. Enòlegs de la URV’, de la periodista Ruth Troyano i Maoz Eliakim, que compta també amb una exposició; ‘Incunable(s). 1971-1991’, en què Joana Zaragoza rememora la història dels estudis universitaris a Tarragona; ‘Microrelats’, que aplega les creacions que es van presentar al primer concurs de microrelats científics de la URV; ‘La nova normativa de l’IEC. Guia pràctica’, de Jordi Ginebra; ‘La gestió del patrimoni literari’, de Mireia Munmany; i ‘Polítiques memorials, fronteres i turisme de memòria’, coordinat per Ramon Arnabat i Montserrat Duch.

Hi ha altres títols que Publicacions URV ha editat amb diferents editors en format digital per aquest Sant Jordi: ‘La Baronia de Queralt al segle XV’, de Gerard Carceller, coeditat amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà; ‘El Maig de les dones’, de Meritxell Ferré, coeditat amb Arola Editors; ‘Història, urbanisme i arquitectura a l’entorn de la Rambla Vella de Tarragona’, de Josep Llop, coeditat amb el Centre d’Estudis Guillem Oliver del Camp de Tarragona; ‘Mapa de les ciutats somiades’, de Joana Pijama, coeditat amb Piscina, un petit oceà; i ‘Vallis fecunda’, de Domènec Corbella, coeditat amb la Universitat de Barcelona.

L’arquitecte canongí Josep Llop és el mateix que en 2002 va publicar un documentat i polèmic llibre ‘La industrialitzcio de Tarragona (1957-1971) i les sevs circumstàncies’, que destapava els casos de corrupció política que hi hagué a Tarragona amb l’arribada de la petroquímica.

La periodista Laura Casas. Foto: Adrià Muñoz

Laura Casas i Cinquanta còdols al mar

Una altra de les sorpreses literàries l’oferirà la periodista (‘Tarragona Ràdio’) Laura Casas, que s’estrena amb ‘Cinquanta còdols al mar‘, acabat de sortir d’imprempta. Editat per Ganzell, són 50 relats que inicià com a posts al seu mur de Facebook, uns còdols que suren per la seva profunda emotivitat i pel seu temperament.

Ariel Santamaria, amb l’editor Òscar Ramírez. Foto: Cedida

Un inclassificable, Ariel Santamaria

S’aventura que serà un dels èxits editorials de la diada. La Banya Edicions publica les Memòries polítiques d’Ariel Santamaria, el polític ‘juantxi’ que vestit d’Elvis Presley va ser escollit regidor a l’Ajuntament de Reus en les eleccions municipals de 2007 amb un suport de més de 1.800 vots. Un volum amb més de 600 pàgines farcides d’anècdotes i primícies de l’home que, amb un espectacular i sigilós aparell organitzatiu al darrere -la CORI-, va posar en evidència el poder ja abans de l’arribada de la gran crisi.

J. Garcia

Més de 200 parades en busca de lector.

Les novetats nacionals de Sant Jordi: l’1-0 i el procés assalten les llibreries.