.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya senyala que caldria duplicar el nombre d’infermeres en el primer nivell assistencial.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya senyala que caldria duplicar el nombre d’infermeres en el primer nivell assistencial.

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) organitza el 1er Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària, sota el lema “La Infermera amb tu pel camí de la vida”, el 10 d’octubre al Palau de Congressos de Tarragona.

Les infermeres de primària tenen sobre la taula tres temes que les preocupen. D’una banda, són poques. El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya senyala que caldria duplicar el nombre d’infermeres en el primer nivell assistencial.  Cal recordar en aquest sentit, que a Catalunya, segons el Departament de Salut,  la ràtio està en 6.09 infermeres per cada 1.000 habitants, mentre que a Europa està en 9 infermeres per cada 1.000 habitants. Està clar doncs, que calen més infermeres, i no només a la primària.

D’altra banda, ja s’ha iniciat el procés d’acreditació per a la prescripció infermera, i malgrat que es veu com un pas endavant important, les infermeres volen expressar que aquest decret queda molt lluny de regular la veritable pràctica de les infermeres en el seu dia a dia.

Finalment, aquest col·lectiu vol denunciar la seva invisibilitat. Malgrat la seva especialitat, que fan en acabar el grau d’infermeria i que les especialitza en la cura i atenció a les persones malaltes, a la família i a la comunitat, la seva visibilitat dins dels sistema no ha millorat. Una de les qüestions que posen sobre la taula és que tota persona té assignada, a més de la metgessa de família, una infermera de primària (que passa visita en consulta pròpia), però la majoria de la població no ho sap.

En aquest context, les infermeres de primària de Tarragona celebren el proper 10 d’octubre el seu 1er Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària per debatre sobre l’atenció a la cronicitat, i sobre l’acció comunitària en salut;  però també per actualitzar coneixements i habilitats en tasques preventives i de promoció de la salut, a través de tallers pràctics en matèries com: eines per a la detecció de la fragilitat, exploració respiratòria i abdominal, bombes i dispositius per la diabetis i taller d’inhaladors.

En tots els casos és tracta de tallers sobre motius de consulta habituals, si bé, en el cas dels dispositius per la diabetis el taller té especial importància perquè es tracta dels dispositius que mesuren la glucosa de manera contínua, (evitant la punxada al pacient) i que es canvien cada 15 dies; aquests sensors no eren gratuïts fins ara, però passaran a ser-ho, de forma esglaonada, per a tots els diabètics, cosa que suposarà més consultes sobre com utilitzar-los i sobre la manera de canviar-los. Normalment són les infermeres especialitzades qui resolen aquests dubtes però molts pacients pregunten a les seves infermeres de primària; per això el taller les forma específicament sobre aquest tema.

La conferència inaugural (10h) anirà a càrrec del psicòleg Tomás Navarro, autor de llibres com “Fortaleza emocional”,  “Kintsukuroi” y “Wabi sabi”. Expert en la humanització de les empreses i el benestar dels seus empleats.

També hi haurà una conferència debat (11h)  al voltant de “com construir un model d’atenció a la cronicitat i a l’atenció integrada amb una visió a l’atenció centrada en la persona” a càrrec de l’infermer Joan Carles Contel, membre del Programa Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC).

El Congrés comptarà també amb un Teatre Fòrum (16h). Es tracta d’un espectacle interactiu on 3-4 infermeres representaran 2-3 situacions i el públic intervindrà buscant possibles solucions als conflictes plantejats en torn al tema: és un bon moment per l’acció comunitària en salut?.

La conferència de cloenda (17h) anirà a càrrec de la infermera Carmen Sarabia, del Departament d’infermeria de la Universitat de Cantàbria, i que parlarà sobre “Empowerment i Autoliderazgo en Enfermería: la infermera líder hacia la excelencia professional”.