.

Aleix Gómez, transformant un gol. Foto: Tarragona21

González de Garibay, marcant un gol a Macedònia. Foto: Tarragona21

Les ‘Guerreres’ d’handbol estaran demà dissabte a la final dels Jocs Mediterranis (20 hores, Palau d’Esports Catalunya) en vèncer per 28-24 Macedònia en una disputada semifinal on les espanyoles han arribat al descans amb un registre de 17-12. Se les veuran amb Montenegro, que s’ha desfet d’Eslovènia per 26-23.

D’altra banda, els Hispans no han pogut contra una potència del nivell de Croàcia i han perdut la segona semifinal de la jornada dels Jocs Mediterranis en un final agònic amb pròrroga i un penal decisiu fallat. Se les veurà ara amb Turquia, amb el bronze en joc, una Turquia que ha estat esborrada del mapa per Tuníssia (28-21), que al seu torn disputarà diumenge la finalíssima.

Els recents campions d’Europa a Croàcia, Espanya, havia completat una gran primera fase apallissant Grècia (46-17), vencent clarament Portugal (34-22) en la fase de grups, i en quarts de final, a Sèrbia, sense concedir opcions al rival balcànic (35-25). A la combinació de grans jugadors amb novells li ha faltat un suspir per estar a la final.

Arrencava molt disputada la semifinal amb una Croàcia que ha portat l’aventatge per un sol gol bona part del primer temps, que sistemàticament Espanya neutralitzava, des del gol inicial de Vrankovic, però a partir del 9-9, els balcànics, molt sòlids i amb poques errades, s’han escapat en el marcador. Els Hispans han desaprofitat dos llençaments sense porter rival des del seu propi camp.

A falta de vuit minuts els croates s’han quedat sense dos homes per doble exclusió consecutiva, que Ariño, sol, ha aprofitat per fer l’empat a 9. De seguida es completaria el set croata, que empataria el partit i un mal llançament de Dujshebaev provocaria un contracop croata que per primer cop donaria un aventatge de dos gols per als balcànics (9-11). Goñi fallava en una recepció i Croàcia se n’anava 9-12, el mateix que succeiria en la jugada següent: els croates es posaven 9-13, amb un parcial de 0-4. Jaganhac era un martell i els Hispans es descentraven. Acabava la primera part amb un darrer remat en posició impossible de Cañellas i un inquietant 12-15 en el lluminós.

Ariño, disparant a porta. Foto: Tarragona21

Segona part d’infart

Espanya fallava el primer llençament de la segona part, que l’hagués pogut acostar en el marcador, i Croàcia se n’anava de quatre. Els croats decidien allargar les jugades, de manera que fregaven el passiu. La porteria espanyola no estava gens fina, amb un Biosca que no en parava cap. Els Hispans s’acostaven a un sol gol amb un penal transformat per Goñi. (17-18) i el mateix Goñi feia l’empat en la jugada següent, primer empat en molts minuts. Clau eren tres intervencions seguides del porter Hernández.

Els balcànics mantenien un atac contingut, sempre pel centre, i això relaxava la defensa espanyola. La segona part discorria amb avantatges croats entre un i dos gols, i dos cops que els Hispans podien empatar apareixia el porter. A falta de nou minuts Aleix Gómez feia l’empat (23-23). Gairebé el 50 per cent els gols espanyols venien pels extrems.

Mandic llençant a gol. Foto: Tarragona21

Una pèrdua en atac donava per primer cop en tot el partit l’avantatge a Espanya (24-25, Hernández). A dos minuts del final Croàcia es posava un per davant i Goñi empatava a 27. Faltava poc més d’un minut. A 30 segons de la fi, Hernández parava un xut croat fàcil. L’últim atac seria per Espanya. Figueras feia el gol sobre la botzina i els àrbitres no el donaven. El partit anava a la pròrroga (27-27).

El penal decisiu

A poc més d’un minut del final de la primera part de la pròrroga, els Hispans es tornaven avançar. Peciña feia el 29-28 i en el darrer suspir Bozic empatava. Als segons cinc minuts, a un minut i 13 segons, i amb 29-30 per Croàcia, Aleix Gómez fallava un penal clau. La jugada decisiva. En la següent, Kontric feia el definitu 29-31.