.

.

TOTS 21

Vaixells al moll de Castella del Port de Tarragona. Foto: Port

Les empreses estibadores del Port de Tarragona denuncien «aturades encobertes» dels treballadors després de contractar empleats eventuals per reforçar els equips per descongestionar el port. Aquesta és una de les mesures preses per augmentar la capacitat operativa en un 30%, que s’han començat a aplicar aquest dimarts. Les companyies asseguren que els estibadors no s’han incorporat avui en els seus llocs de feina i s’han reunit en assemblea sense previ avís. Això, diuen, ha deixat desatesos els clients i ha paralitzat l’operativa portuària, agreujant la situació dels vaixells pendents de ser carregats i descarregats. Les estibadores reclamen que la plantilla torni a treballar amb «normalitat» i que es reprengui el diàleg.

Les empreses estibadores afirmen que la plantilla va demanar que fins a aquest dilluns no s’apliquessin les mesures complementàries i extraordinàries per resoldre l’acumulació de vaixells al port tarragoní, els quals estan pendents de ser carregats i descarregats a causa dels «baixos rendiments» de les operatives portuàries d’aquests dos últims mesos. En un comunicat, les companyies expliquen que després de donar les explicacions als treballadors sobre aquestes mesures no van rebre cap proposta per part seva. És per això, indiquen, que les han començat a aplicar aquest dimarts.

Les estibadores denuncien que els empleats no s’han incorporat en els seus llocs de feina aquest matí i que han celebrat una assemblea sense cap avís. Això, asseguren, ha paralitzat l’activitat portuària. Pel que fa a les mesures, subratllen que volen incrementar la capacitat de l’estiba en un 30% per tal de superar «la situació de col·lapse provocada pels estibadors» després que aquests decidissin «alentir» el temps de càrrega i descàrrega de les embarcacions per mostrar el seu desacord amb la dissolució del Centro Portuario de Empleo (CPE)-  per tal d’adaptar-se al marc legislatiu europeu.

Les companyies també assenyalen que les mesures inclouen la reorganització dels treballadors i que estan estudiant aplicar-ne d’altres relacionades amb l’organització del treball i la formació per incorporar més mà d’obra aviat. En paral·lel, les estibadores apunten que continua el procés de diàleg amb el comitè d’empresa per negociar la liquidació del CPE. Recorden que la dissolució suposarà que actuaran com empreses contractants i que també es comprometen a mantenir les condicions laborals i salarials actuals dels estibadors, així com a mantenir el mateix conveni col·lectiu i la seva antiguitat en el procés de subrogació.

Més informació: El Port aplica ‘mesures extraordinàries’ per impedir el col·lapse en l’estiba

ACN