.

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del sector a Catalunya, ha denunciat públicament per mitjà d’una nota de premsa “l’asfíxia econòmica” de les entitats socials de l’àmbit de la discapacitat “per la irresponsabilitat de les Administracions Públiques implicades en la convocatòria, resolució i pagament de subvencions”.

Un exemple de les conseqüències de l’actual paràlisi administrativa és la situació que està patint la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) que aquesta setmana ha anunciat l’inici de l’aturada dels seus serveis per part dels treballadors durant dues setmanes per reclamar solucions als impagaments salarials. L’aturada, que té lloc entre el dilluns 13 i el diumenge 26 de novembre, afectarà el 40 per cent dels serveis d’intermediació laboral, atenció social, formació i servei d’intèrpret de llengua de signes en els àmbits sanitari, judicial, serveis socials i educatius.

La FESOCA representa a 30 associacions de persones sordes d’arreu de Catalunya i a més de 30.000 persones sordes. Els seus treballadors fa quatre mesos que no cobren i temen que es presenti un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO).

D’altra banda, encara no ha estat publicada la convocatòria de subvencions per la realització dels Serveis Integrals d’Orientació, Acompanyament i Suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS), que té una dotació de 8.400.000 euros. Si no es publiquen les bases i la convocatòria aquesta mateixa setmana, es posarà en perill l’accés, presència i permanència al mercat de treball en condicions dignes i de qualitat de les persones amb discapacitat.

Segons dades de 2016, més de 40 entitats i un mínim de 1.679 persones van beneficiar-se d’aquest tipus de servei. Es tracta d’un Servei d’Interès Econòmic General que, en el cas que es cancel·li, comprometria la viabilitat i continuïtat de les entitats prestadores dels serveis, a més que incompliria les obligacions previstes en la normativa europea i estatal.

“En aquests moments de paràlisi político-administrativa -afirma el comunicat- apel·lem a la responsabilitat i el compromís de la Generalitat de Catalunya i de l’Administració General de l’Estat cap a les persones amb discapacitat i exigim una resolució immediata a aquesta situació d’injustícia que pateixen les persones amb discapacitat, les seves famílies i les entitats que les representen”.

“Per un col·lectiu com el nostre, que pateix una situació de vulnerabilitat històrica i sistèmica, estem arribant a situacions tan límit que ens recorden els pitjors anys de crisi econòmica que hem patit recentment”, afirma Antonio Guillén, president de COCARMI.