.

Rubén Folgado, al centre, amb Juan Pedro Díaz, gerent de l’AEQT, i Montse Vallverdú, presidenta de la comissió de Comunicació i directora d’Asesa. Foto: Tarragona21

El nou quadre directiu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona -AEQT– veuria com ‘una mala noticia’ que no hi hagués acord d’investidura si el país s’aboqués a una nova comtessa electoral. Així ho ha definit el nou president de l’AEQT, Rubén Folgado, al seu temps director tècnic de Messer, en la tradicional trobada de Nadal amb la premsa local.

La manca de govern ha impedit desenvolupar un reglament que hagués afavorit reduir el cost de l’energia elèctrica, ha destacat Folgado. ‘Estem esperant que el nou Executiu es prengui de manera molt seriosa aquest reglament i que es pugui desenvolupar en el primer semestre de l’any vinent, ja que pot ser un punt crític a l’hora de prendre decisions -d’instal.lar-se o no a Tarragona-  per part de les empreses’. Les noves eleccions ‘serien una mala notícia perquè implicaria un nou endarreriment’.

L’AEQT arrossega problemes ‘des de fa dècades’ com l’alt cost de l’energia elèctrica, superior en un 25 per cent a altres països, cost elevat al qual encara no s’ha donat solució perquè no s’ha desenvolupat un reglament normatiu necessari que desenvolupi el reial decret que l’anterior govern va tirar endavant. ‘Es tracta de tenir condicions d’igualtat amb empreses que estan situades als polígons d’Europa i amb les quals competim’, i per tal també d’atreure inversions al polígon de Tarragona, ha destacat. Els nous reptes de futur necessiten ‘de condicions d’igualtat’ perquè Tarragona pugui competir. Aquest és un factor clau perquè les empreses apostin o no per Tarragona. Des de fa nou anys la UE té implementada la directiva de xarxes elèctriques tancades, que encara no ha estat trasposada a Espanya. El risc de deslocalització ‘sempre hi és’ i hi influeix el tema energètic.

Aplicar les xarxes tancades suposaria ‘tenir unes plantes industrials més eficients, que es redueixin les inversions en infraestructures elèctriques que no són productives i poden ajudar a integrar energia renovable, el nou gran repte, i que hi hagi un mínim impacte ambiental perquè no seran necessàries noves xarxes de transport que tenen tant d’impacte al territori’, ha manifestat el directiu.

Folgado, elegit fa tres setmanes en el nou càrrec, ha fet un repàs dels principals objectius de les empreses químiques de Tarragona amb la nova direcció de l’AEQT, entre les que destaca poderosament un nou pla estratègic, pensat ‘per abordar els reptes que la societat demanda’, com són ‘la sostenibilitat, la digitalització, els problemes de l’energia, el talent o la relació amb la societat’. També la transició energètica i l’economia circular. Folgado ha volgut subratllar que les empreses del sector de Tarragona són ‘les millors del món’ i no dubta de la seva situació òptima per afrontar aquests reptes perquè les condicions de base hi són. ‘Estem en un punt on es tanca un període estratègic i és el moment d’afrontar nous reptes i replantejar-nos els objectius’, ha dit.

Entre aquests figuren seguir reduint les emissions de CO2, ‘com fer que els nostres productes entrin dins aquesta nova economia circular i que els nostres processos siguin cada cop més sostenibles’, ha destacat. En aquest sentit, ‘es busca doblar la capacitat de consumir aigua regenerada’ i adaptar el big data als processos per ser més eficients.

El canvi afecta a ‘tots els sectors i la indústria també s’ha  jugar un paper molt important, amb el desenvolupament d’energies renovables, des de plaques fotovoltàiques a aïllaments dels habitatges o potabilització de l’aigua’. També retenir el talent dins les empreses són objectius destacats ‘i treballar amb transparència’.

L’argumentari del sector en aquests temps de canvi social és clara des de fa un temps: la indústria química és la solució a aquestes noves exigències.

‘Inversions que no s’han fet durant molt anys, com la perllongació de l’A-27 i el Corredor del Mediterrani’ han estat altres peticions capdals adreçades al govern central. ‘L’administració ens ha d’acompanyar. La sensibilitat -del govern- hi és, però sembla que no anem en la mateixa velocitat’.

J. Garcia