.

Terrasses de la Plaça Reial de Barcelona. Foto: ACN

Les empreses que reobren després de tramitar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) d’impediment perquè han estat tancades –com ara un restaurant que no ha servit menjar per emportar– i vulguin continuar amb un expedient en vigor hauran de presentar-ne un de nou, segons una instrucció del Departament de Treball. La represa parcial de l’activitat implica passar a un ERTO de limitació, que inclou una rebaixa en les cotitzacions a la Seguretat Social més reduïda. A Catalunya, més de 12.500 companyies han presentat un expedient d’impediment. “És un tràmit que s’haurien pogut evitar. Hauria sigut més fàcil presentar un sol escrit per passar d’un ERTO a l’altre sense tota la paperassa”, ha lamentat l’advocat Robert Gutiérrez.

Segons fonts de la conselleria de Treball, des que es va publicar la resolució que aixeca els tancaments de la restauració, la cultura o els centres esportius, aquests establiments no poden argumentar que necessiten un ERTO d’impediment, que va associat amb una exoneració total de les quotes en empreses de fins a 50 treballadors i del 90% en la resta. En el de limitació la rebaixa és del 100% el primer mes, i va baixant al 90%, 85% i 80% en els mesos posteriors, percentatges que són del 90%, 80%, 60% i 50% en el cas de les empreses més grans.

La mesura afecta, per tant, bars, restaurants o gimnasos, que poden obrir des d’aquest 23 de novembre amb restriccions d’aforament, però també als centres d’estètica, que ja van poder obrir fa uns dies. Segons explica el departament que encapçala Chakir el Homrani en la seva instrucció, les empreses “han de realitzar els tràmits corresponents davant del SEPE i de la Tresoreria General de la Seguretat Social, en aquells procediments previstos pels citats organismes, a fi i efecte d’actualitzar les seves prestacions, bonificacions, exoneracions i altres beneficis o obligacions de la seva responsabilitat, ja que el fet de no fer-ho pot comportar responsabilitats”.

L’advocat laboralista Robert Gutiérrez assegura que el tràmit a repetir és el mateix i que només s’haurà d’especificar a la memòria que l’empresa no es veu obligada a tancar sinó que pot obrir però amb limitacions. Per això, creu que la instrucció de la conselleria suposa una “càrrega administrativa que “s’hauria pogut evitar”. “Els restaurants que no poden repartir menjar a domicili hauran de tornar a tramitar una altra vegada l’ERTO des de zero, a presentar una comunicació al Departament de Treball, amb una nova memòria i a preparar un escrit pels representants dels treballadors”, ha detallat el lletrat a l’ACN.

Gutiérrez creu que “hauria sigut més fàcil que amb un escrit de sol·licitud es passés automàticament d’un ERTO a l’altre sense haver de presentar tota la paperassa”. D’aquesta manera, s’evitaria una “càrrega administrativa per les empreses que prou feina tenen amb sobreviure i amb la mala època que estan passant”, ha insistit.

Aina Martí