.

Els agents representants del sector reclamen “urgentment mantenir la presencialitat a partir del 7 de gener de 2021. Foto: Cedida

CATFormació (patronal empreses privades de formació) i GEIC (Gremi d’Escoles d’Idiomes de Catalunya) han fet arribar aquest dimarts una nota de premsa als mitjans per “denunciar urgentment la situació en què es troben -de nou- les nostres empreses a partir d’avui”.

Davant la proposta de noves mesures anunciades a partir del dia 7 de gener de 2021, “entitats, empreses, escoles i centres de formació no reglada de tot Catalunya expressen el rebuig del menysteniment sistemàtic del sector per part de les administracions públiques i manifesten que són empreses de formació privada que no depenen del Departament d’Educació i que, per tant, aquest no té competències per restringir la seva activitat de formació no obligatòria. Reiteren que no són extraescolars, sinó empreses de formació privada on els alumnes es formen lliurement”.

Pel que fa a l’essencialitat, “reclamen que la seva activitat és imprescindible tant per als alumnes amb dificultats acadèmiques, com per als més avançats que busquen complements, com per les oportunitats laborals de treballadors en actiu o a l’atur”.

La patronal i el gremi expliquen que les empreses de formació han respectat rigorosament el Pla d’actuació del Procicat per a l’activitat docent aplicant les mesures de protecció de la salut des del reinici de l’activitat, en molts casos fent inversions econòmiques importants per a l’adaptació dels espais i equipaments. I tal com deien arran dels confinaments anteriors, denuncien “el greuge comparatiu amb les EOI. Malgrat fan la mateixa activitat, el pla del PROCICAT discrimina de manera manifesta entre formació no obligatòria del Departament d’Educació i formació no obligatòria de les empreses privades de formació permetent la presencialitat reduïda de la primera però no la segona i generant un greuge comparatiu inacceptable en una societat avançada”. A banda, recorden que la majoria d’elles preparen també per a exàmens oficials d’idiomes, informàtica i altres disciplines.

Denuncien que la proposta del Pla del Procicat “és una discriminació vers els treballadors de les empreses de formació fent-los encara més vulnerables a perdre el seu lloc de treball quan ja han patit un ERTO”.

La suspensió de la presencialitat que els imposa el Procicat talbé el consideren un atac “a totes aquelles persones que per diferents motius no tenen l’opció de continuar la formació en línia (manca de cobertura, pocs recursos, manca del mitjans…), alhora que fomenta l’economia submergida de particulars en espais no regulats i sense cap control de mesures en detriment d’espais segurs, regulats i controlats com són les empreses de formació que tenen una ocupació màxima i estan regulats per llicència d’obertura”.

Amb tot això, lamenten que les empreses de formació privades estan en seriós risc de tancament després de diversos mesos sense activitat (3 de confinament forçat, 2 mesos d’inactivitat a l’estiu i diversos períodes de prohibicions a la presencialitat en l’últim trimestre de 2020),” patint un degoteig constant de baixes i havent assumit inversions importants per adaptar-se rigorosament a les mesures de prevenció”.

Valoren que, a diferència de l’administració educativa, “les empreses de formació privades s’han adaptat ràpidament a l’aula virtual per responsabilitat social, però no és una opció viable per als grups d’edats més petits o per als grups socioeconòmics més desafavorits i sostenen que cal tornar a la presencialitat per garantir la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat”. Per això exigeixen el respecte que el sector de la formació no reglada mereix per part de les administracions competents i demanen una normativa clara que no els deixi en inseguretat jurídica.

Els agents representants del sector reclamen “urgentment mantenir la presencialitat a partir del 7 de gener de 2021, que s’elimini l’arbitrarietat en la presa de decisions de mesures de contenció del virus per garantir els mateixos drets per a tots els treballadors; que l’administració sigui congruent en la gestió sanitària i no discrimini entre la formació no obligatòria d’empreses privades i la formació no obligatòria depenent del Departament d’Educació”.

Accepten que es prenguin les mesures punitives corresponents quan es detectin casos que vulneren la protecció de la salut “però en cap cas es penalitzi a priori un sector sencer que ha fet grans esforços en un context molt difícil per fer les coses bé”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */