.

.

TOTS 21

Tres restauradores comencen el muntatge del Mausoleu. Foto: Enrique Canovaca / Reusdigital.cat

Les 150 peces que conformen el mausoleu del general Prim ja es troben a Reus per al seu muntatge en l’espai definitiu que acollirà les seves despulles, al Cementiri General.

“La restauració de cadascuna de les peces ha estat com treballar amb petites joies”, ha indicat Pere Rovira, responsable del treball, realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). El nou espai expositiu del mausoleu es podrà visitar a partir del 7 de juny, però abans, el 31 de maig, els reusencs podran honorar la figura de Prim al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Per últim, el 27 de maig s’estrenarà al Fortuny el documental, produït per TV3, sobre la figura de Prim.

Segons ha explicat l’alcalde, Carles Pellicer, la decisió d’exposar les despulles del reusenc en públic s’ha pres amb el consentiment de la Comissió del Bicentari del General Prim i de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Reus. L’alcalde també ha explicat que l’espai per acollir el mausoleu es trobarà 30 centímetres per sota del nivell del terra perquè el públic pugui contemplar a l’altura dels ulls la mòmia de Prim.

Deu mesos de treball

La intervenció del CRMBC ha suposat deu mesos de treball intens, amb un equip de quatre conservadors-restauradors. S’ha intervingut el taüt de fusta folrada de vellut negre i galons daurats ornamentals, amb creu metàl·lica a la tapa superior, que estava dins del mausoleu i que contenia el taüt de plom. La Diputació de Tarragona ha assumit el 70% del cost de la invervenció, entre que la Generalitat, el 30% restant. En total, la intervenció al mausoleu ha cotat 80.942,30 euros.

El procés de muntatge serà complexe i es farà des de la base. Les 150 peces que conformen l’estructura de Plàcido Zuloaga han estat ennumerades i classificades, per tal que els restauradors puguin tenir una guia. Serà la tercera vegada que es completa un procés d’aquest tipus, després de la inauguració del mausoleu a Madrid, l’any 1875, i el seu trasllat a la ciutat, l’any 1970. Fins fa dos anys, el sarcòfag de Prim havia estat a l’aire lliure, rodajat de vidre, unes condicions que l’havien deteriorat. Ara estarà en un espai interior condicionat.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya