.

Els nous domassos són obra del figurinista Amadeu Ferré i Mas, qui va confeccionar també la darrera renovació dels gegants i gegantons de Valls. Foto: Decennals

Dijous 27 de gener, a 24 hores d’obrir-se oficialment les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021+ 1, veuran la llum els nous domassos, creació del reconegut figurinista Amadeu Ferré i Mas per guarnir la façana de l’edifici consistorial que dona a la plaça del Blat, un dels elements simbòlics que coronarà la posada a punt de la ciutat per arrencar el proper 24è desenari. La posada de llarg anirà a càrrec de les Candeles de Valls, les dones que porten el nom de l’advocació protagonista de les Decennals.

Com el mateix figurinista explica, “els nous domassos mostren influències a l’estil William Morris de la segona meitat del segle XIX, integrant, això sí, tendències medievals, renaixentistes, modernistes i fins i tot barroques, sobretot pel que fa a la convergència de varietat d’elements significatius que empaquen una creació majestuosa, amb un impacte gairebé operístic”. Es tracta, doncs, d’un disseny renovat i gestat a partir d’un acurat procés de documentació prèvia.

Entre els domassos, hi destaca el que cobrirà el balcó principal i que incorpora, seguint la consuetud protocol·lària, l’escut de la ciutat de Valls. El flanquejaran altres dos domassos a banda i banda, lluint un peveter brodat amb una flama encesa inspirat en les pròpies decoracions de la façana que llueix l’edifici municipal en els marcs de les finestres principals. Un detall que sovint passa desapercebut per als vianants però que Ferré ha volgut posar en valor pel lligam amb la llum, ADN de les Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

La línia superior de finestres i balcons també comptarà amb quatre domassos, a diferència dels dos únics que s’havien exhibit les darreres dècades, tot recuperant la distribució i l’estètica original. Un altre dels elements presents és la sanefa que s’albira per sobre del serrell inferior, inspirada en els guarniments que apareixen fotografiats a la façana de l’Ajuntament de Valls en diferents imatges en blanc i negre abans de la guerra civil espanyola, captades precisament durant actuacions dels Xiquets de Valls i del segui cerimonial de la ciutat. La sanefa ha estat elaborada amb roba de diferents teixits i tonalitats, i rematada amb fil daurat.

El procés creatiu per al disseny i confecció dels nous domassos ha durat prop de quatre mesos, un encàrrec que l’autor defineix com un repte il·lusionant, que conclou en una obra de la qual es mostra especialment satisfet.

Un creador de llarga trajectòria

La formació artística d’Amadeu Ferré es va desenvolupar a l’Escola Massana de Barcelona, durant els anys seixanta del segle XX, on va estudiar dibuix, joieria, ceràmica i escultura. Posteriorment, es dedicà al treball amb el fang i el foc al mateix temps que anava aprofundint en el coneixement de diferents tècniques que li permetessin expressar-se plàsticament. D’aquesta manera va anar descobrint que era en el món de l’espectacle on podia projectar tota la seva capacitat creativa. Els seus coneixements i la continuada formació en la cultura i la mitologia clàssica, així com del món operístic i teatral, unit a la seva capacitat de creació i de realització, han fet de Ferré un professional de diferents disciplines que aplicades al món de l’espectacle donen excel·lents resultats. Des de l’any 1983 ha treballat en el camp de l’espectacle, sigui com a docent o com a creador, dissenyador i realitzador de les seves obres i dels dissenys d’altri. Alhora diverses escoles han confiat en els seus coneixements perquè impartís cursos de formació sobre disseny i realització de vestuaris, màscares i elements escènics.

Ha treballat per a institucions com el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, el Centro Dramático Nacional, la Compañía Nacional de Teatro Clásico, el Teatro de la Zarzuela de Madrid, el Festival de Música del Castell de Perelada i el Teatre Nacional de Catalunya, entre d’altres. L’any 2001 va crear Clap Realitzacions. En l’àmbit de la imatgeria festiva ha dissenyat i realitzat elements festius dels seguicis populars d’altres celebracions declarades, com les Decennals, Festa Patrimonial d’Interès Nacional: Les Santes de Mataró, Sant Fèlix a Vilafranca, d’on és fill, i Santa Tecla a Tarragona. Destaquen la indumentària de la colla del Basilisc de la ciutat de Mataró; la dels gegants i la del ball de diables de Vilafranca del Penedès i la del griu de Tarragona. Ferré ha participat també com a creador d’indumentàries de la Fil·loxera i les Fil·loxeretes de Sant Sadurní d’Anoia, en la Passió de Cervera, en diverses representacions de Pastorets a Sant Julià de Lòria (Andorra) i a Granollers, en muntatges de l’Esbart Dansaire de Rubí, i en la renovació de les cavalcades dels Reis Mags de l’Orient de Barcelona, Lleida i Vilafranca del Penedès.

A Valls, va reeixir en la renovació dels vestits dels gegants i gegantons de Valls, dissenyant una proposta on el patronatge i l’estètica mantenien la coherència amb l’època pròpia en què va ser creades les figures.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */