.

Aspecte de l'aula del Seminari de Tarragona on ha tingut lloc la xerrada inaugural de la segona Jornada de bones pràctiques de gestió en el món casteller

Aspecte de l'aula del Seminari de Tarragona on ha tingut lloc la xerrada inaugural de la segona Jornada de bones pràctiques de gestió en el món casteller. Foto ACN

Més d’un centenar de castellers d’una quarantena de colles diferents han participat, aquest dissabte, a la segona edició de la Jornada de bones pràctiques de gestió en el món casteller, que ha tingut lloc al Seminari de Tarragona. Una trobada en què s’ha aprofundit sobre qüestions com els paquets turístics castellers, l’organització d’una junta administrativa, la captació de recursos a través de processos de micromecenatge, la protecció de dades o la preparació del calendari casteller d’una colla. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), juntament amb l’Ajuntament de Tarragona, ha organitzat aquesta jornada en el marc de la Biennal de Castells que té lloc enguany a la ciutat.

“Les colles han notat un interès creixent – dels turistes i dels touroperadors- de poder visitar un local casteller i conèixer des de dins el què és un assaig i la vida d’una colla”. Així ho ha reconegut el president de la CCCC, Alfons González, que ha destacat que els paquets turístics són una de les qüestions que avui dia interessen especialment a les colles. “El que estem fent nosaltres”, ha explicat, “és treballar sobre quines són les línies vermelles i els perills que tindria aquesta activitat i alhora com fer-ho possible perquè sigui una activitat atractiva”.

Per ara han definit dues línies vermelles que les colles no haurien de traspassar: aconseguir que aquesta experiència castellera sigui realment una experiència autèntica, “que no sigui artificial”, i “aconseguir que aquesta activitat no distorsioni el normal funcionament d’un assaig de la colla”. En aquest sentit, des de la CCCC es dóna suport a les colles a l’hora de dissenyar aquest producte, fer-lo sostenible i ajudar a comercialitzar-lo. Per aquesta última qüestió la Coordinadora disposa d’una web (castellscat.cat) que, entre altres, funciona com a central de reserves, a través de la qual es pot consultar quines colles ofereixen aquest servei i es poden comprar els tiquets per gaudir d’una experiència castellera.

Lluís Losantos, casteller de la Colla Castellera de Figueres, ha assistit aquest dissabte a la jornada i ha afirmat que els serveix molt, ja que són “una colla petita i allunyada de la zona tradicional”. Losantos també ha manifestat el seu especial interès en el tema turístic, ja que la idea ja s’havia discutit a la colla i no descarten crear un paquet turístic properament. “És una proposta molt interessant”, ha declarat el casteller, “fins i tot de cara a fer entrar recursos financers dins la colla”.

Aquest dissabte també hi ha hagut temps per discutir sobre altres qüestions amb tallers dedicats al micromecenatge, la protecció de dades, l’elaboració d’un pla estratègic, la confecció d’un calendari ajustat a les necessitats de la colla o la comunicació. A més, hi ha hagut una xerrada inaugural sobre castells i turisme, a càrrec del doctor de la Universitat Rovira i Virgili Jaume Gené, i una taula rodona final sobre els models de junta, amb la participació dels Xiquets de Reus, els Matossers de Molins de Rei, els Castellers de la Vila de Gràcia i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

La jornada, segons ha explicat González, forma part del pla de formació a les colles. De fet, la coordinadora ja fa divuit anys que realitza anualment una jornada de prevenció de lesions i perfeccionament tècnic, amb molt d’èxit, i la de gestió va tenir la seva primera edició l’any passat a Badalona. Els bons resultats els han animat a convocar la segona -coorganitzada per la CCCC i l’Ajuntament de Tarragona-, i la voluntat és que “hi hagi continuïtat” i se’n pugui celebrar també una a l’any.

/* JS para menú plegable móvil Divi */