.

.

TOTS 21

Imatge d’alumnes esperant els examinadors en un dia de vaga.

Els representants de les autoescoles catalanes han viatjat a Madrid per manifestar-se davant del Congrés dels Diputats per reclamar una «solució immediata» que posi fi a la manca d’examinadors. A més, alerten que en el cas de Catalunya la situació és més greu perquè existeix un «greuge comparatiu» en nombre d’examinadors, una solució que s’arrossega des del 2013.
A partir del 4 de setembre, els examinadors han anunciat una vaga indefinida i això es traduiria, segons els responsables de les autoescoles, en una «sentència de mort» per al sector. El president de la Federació d’Autoescoles de Catalunya, Raül Viladrich, ha subratllat que si no millora la situació i els alumnes poden començar a pujar a examen es veuran obligats a presentar ERO temporals de manera generalitzada. A Catalunya hi ha 17.000 persones treballant a les autoescoles. La protesta ha aglutinat unes 400 persones i s’hi han sumat també col·lectius d’arreu de l’Estat.
Els representants de les autoescoles catalanes han fet sentir el seu malestar a les portes del Congrés dels Diputats. Denuncien que pateixen les conseqüències del conflicte entre la DGT i els examinadors i que els falta personal. Segons afirmen, la manca d’examinadors no només posa en risc el seus negocis sinó que provoca «maltractament» entre els alumnes, que han d’esperar en alguns casos més de dos mesos per pujar a examen.

Els examinadors estan portant a terme una vaga parcial des de principis de juny i amenacen amb fer vaga indefinida a partir del 4 de setembre. Si aquesta amenaça es materialitza, afirmen que seria una «sentència de mort» per al sector. A Catalunya hi ha 934 autoescoles que donen feina a uns 17.000 treballadors.

El president de la Federació d’Autoescoles de Catalunya, Raül Viladrich, ha afirmat que aquesta vaga «aguditza» el problema, que té un abast més important i que deixa Catalunya en una situació de «greuge comparatiu» amb la resta de l’Estat.

Viladrich ha explicat que des del 2011 les vacants per baixes o jubilacions del cos d’examinadors no es cobreixen per part de les autoritats de la DGT. A més, a partir del 2013, l’Estat va començar a aplicar la directiva europea per regular »l’examen de qualitat» que limita el nombre de proves per examinadors de 16 a 13. Aquesta mesura va fer més palesa la manca d’examinadors a les quatre demarcacions catalanes.

El sector afirma que el decret llei per a contractació pública que va aprovar el govern espanyol el 7 de juliol no suposarà tampoc cap millora. De les 505 places anunciades per a la DGT, posen de manifest que 435 són per cobrir promocions internes i només 70 són places de lliure accés. Una xifra «insuficient» per superar la crisi i manca d’efectius.

Amenaça d’ERO temporals

Els representants de les autoescoles han registrat el manifest llegit a la concentració al Congrés dels Diputats i l’han dirigit a la presidenta de la cambra baixa. El portaveu del col·lectiu ‘Les autoescoles diuen prou’, Jaume Valls, ha demanat una «solució immediata» i ha afirmat que si no es reverteix la situació i es generen més places es veuran obligats a presentar ERO temporals de manera generalitzada a partir de setembre. «El que volem no és presentar un ERO sinó treballar», ha manifestat Valls.