.

Imatge de la roda de premsa, convocada aquesta tarda d’urgència, amb els portaveus dels grups que donen suport a l’equip de govern de Tarragona. Foto: Ajuntament

L’equip de govern en minoria de l’Ajuntament de Tarragona té només hores per intentar salvar els pressupostos municipals de l’any vinent. Al no en bloc de tota l’oposició a la proposta d’incrementar la brossa i l’IBI en plena sortida de pandèmia, se li ha de sumar ara la dificultat per fer quadrar números després de la sentència del Tribunal Constitucional carregant-se l’impost de la plusvàlua. Una resolució que, a la pràctica, suposarà (segons els comptes del govern) deixar de recaptar 8 milions d’euros. A tot plegat cal sumar la caiguda dels ajuts extraordinaris per part de l’Estat i la Generalitat per la pandèmia, xifrats en 2,5 milions d’euros. En total caldrien 11,2 milions d’euros per poder mantenir els diferents serveis que presta l’Ajuntament. De fet, des de l’equip de govern s’ha apuntat que en cas de no apujar els impostos, a partir de l’1 de gener el consistori només compti amb 800.000 euros per dedicar a tot allò que no sigui despesa compromesa.

Enmig d’un problema polític i comptable de difícil resolució, els portaveus de les formacions que donen suport a Pau Ricomà han convocat aquesta tarda una roda de premsa urgent destinada a reclamar a viva veu suports a la resta de grups a la seva proposta de comptes per al 2022. El rellotge avança implacable cap al 2 de novembre, dia de votació en ple. I en un intent de capgirar el guio, el conseller responsable de Serveis Generals, Jordi Fortuny, ha anunciat la convocatòria per a demà d’una comissió informativa extraordinària en la qual “s’explicarà la situació financera actual de l’Ajuntament”. En cas d’aprovar finalment “l’actualització d’ingressos”, es podrien recaptar 2,6 milions d’euros que “ajudarien a eixugar parcialment aquesta situació”.

Fortuny s’ho ha fet venir bé per afirmar que “l’anul·lació de la plusvàlua sentencia econòmicament l’Ajuntament”. I després de reclamar que l’Estat compensi d’alguna manera aquesta pèrdua per a les arques de les hisendes locals d’arreu del país, ha dibuixat tot seguit un panorama desolador incorporant a l’argumentació “dos problemes financers essencials que arrossega” el consistori. És a dir, “els 15 milions d’euros que paguem en amortització dels deutes heretats -crèdit de proveïdors fruit de la crisi del 2008 i el Jaume I- i la llosa” dels ingressos decreixents “per la segregació de la Canonja”.

Fixada la reflexió tècnica, el republicà Xavi Puig ha encetat el capítol més estrictament polític reclamant a la resta de partits “fer pinya. Cal deixar enrere tàctiques de partit de curta volada i pensar en la ciutat. Tarragona es mereix que tots fem pinya, que sumem esforços”. Segons Puig, “Tarragona no es mereix ni es pot permetre no poder optar a aconseguir els fons Next Generation, ja que cal disposar de diners per a poder optar-hi. La situació és molt complicada i afecta a totes les àrees de l’ajuntament. Tot i això, hem de garantir les necessitats de la ciutat i per això cal sumar esforços de tots”.

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha reclamat “responsabilitat a l’oposició” de cara a la comissió informativa de demà. “Volem garantir que la ciutat no quedi paralitzada a l’espera de l’arribada de la plusvàlua o el romanent. Un romanent que sempre és incert, però, a més a més, és il·legal pressupostar-lo, per la qual cosa la situació és molt greu”, remarcava Nadal. “I en el millor dels casos -puntualitzava en aquest cas el conseller Fortuny- hi podríem comptar a partir del segon trimestre de l’any vinent”.

El regidor no adscrit Hermán Pinedo ha defensat que “necessitem actualitzar els ingressos per garantir els serveis de la ciutat. Tenim un compromís amb la ciutat i una responsabilitat amb els ciutadans i ciutadanes i estem davant la pitjor situació econòmica que ens ha tocat viure”, reblava.

Finalment, la representant de la CUP, Eva Miguel, etzibava: “Que el TC cancel·li aquest impost suposa un nou atac a les competències municipals i la seva autonomia. I això suposa atemptat contra el municipalisme”, deixava anar la cupaire aprofitant per repassar els serveis bàsics que estarien en perill. Amb la suma d’elements negatius, “només podrem fer front a les obligacions financeres que tenim, és a dir, el contracte de la brossa, el dels autobusos municipals, els contractes de manteniment… Però ni podrem fer front a les subvencions a entitats socials, culturals, entitats esportives que van des del vòlei Sant Pere i Sant Pau a les activitats que programen les AFAS a les extraescolars, a convenis amb entitats del tercer sector o entitats ecologistes, la programació de teatres, les dels centres cívics, Santa Tecla, Tàrraco Viva o la Cavalcada de Reis del pròxim 5 de gener”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */