.

Noemí Llauradó i Carles Pellicer durant la roda de premsa, que s’ha hagut d’ajornar una hora per culpa de la pluja. Foto: Tots21

L’ajuntament de Reus ha iniciat el procés d’elaboració d’un pla estratègic que ha de visualitzar com ha de ser la ciutat en la propera dècada. Aquest enunciat tan genèric ha estat detallat aquest dimecres en roda de premsa per l’alcalde, Carles Pellicer, i la vicealcaldesa, Noemí Llauradó, al terrat del Museu Salvador Vila-seca. Una ubicació buscada amb interès per fer coincidir l’skyline de la ciutat amb l’eslògan del nou projecte, ‘Reus Horitzó 32’. El pla, que serà coordinat per la màxima representant d’ERC com també ho són el Pla d’Acció Municipal (un document imprès on hi figuren 500 punts a complir durant aquest mandat) i el segon Pla de Reactivació Econòmica i Social (molt més concret) aposta per la participació ciutadana, econòmica, social, cultural i de la resta de partits polítics, si bé no se n’ha concretat el cost perquè segons argumentava Llauradó a preguntes dels periodistes, “es dividirà en diferents fases”. La intenció és tenir-lo llest en un període 18 mesos, i deixar-lo com a “full de ruta” per a futurs equips de govern, tal com apuntava Pellicer.

“Som aquí per parlar de futur”, assegurava el batlle, poc abans d’afirmar que la proposta feta pública avui vol “projectar Reus a deu anys vista. La intenció és donar resposta i avançar-nos als reptes que ens plantegi la societat”. Pellicer posava en valor la necessitat de “la planificació de la gestió pública ” a mitjà i llarg termini. Aquesta voluntat de “dibuixar la ciutat que ens agradaria i necessitem” que “trascendirà el consistori actual” també ha d’ajudar a perfilar “el lideratge” de Reus dins de la seva àrea d’influència. “Tenim possibilitats i recursos”, assegurava.

La primera de les tres fases en què es dividirà el projecte “és la de diagnosi”. Llauradó afirmava que no surten de buit perquè “comptem amb moltes dades fruit de plans sectorials ja elaborats i altres bases de dades institucionals. Aquí és on demanarem la col·laboració dels agents economics i socials perquè ens puguin fer les seves aportacions”. El segon capítol serà “definir què volem que sigui Reus el 2032”. En aquest punt es preveu la creació entre maig i juny d’un Fòrum Ciutadà amb presència de 200 persones organitzades en grups de treball de diferents procedències, àmbits, edat i experiència. La republicana posava èmfasi en què la selecció serà paritària i pilotada de de l’ajuntament amb l’ajut de l’àrea de Participació Ciutadana. I finalment, la tercera fase, que es preveu finalitzar ja l’any vinent, contempla la concreció de tot aquest debat “en projectes concrets, ordenats i capaços de portar-se a terme” que tindran un mecanisme d’avaluació del seu grau de compliment. “Volem tocar de peus a terra però ser ambiciosos”.

Llauradó assenyalava també que “ens posarem en contacte amb els municipis veïns amb els quals tenim vincles històrics perquè facin les seves aportacions per ajudar.nos a ser un motor encara més potent” de l’àrea metropolitana d’influència de la ciutat.

J.S.