.

Leo Brouwer

El considerat un dels grans guitarristes dels segles XX i XXI, el cubà Leo Brouwer, actuarà l’estiu de 2019 al Festival Internacional de Guitarra de L’Hospitalet de l’Infant, que tindrà lloc del 24 al 28 de juliol de l’any vinent i que tornarà a estar farcit de grans guitarristes de l’escena mundial.

Brouwer dirigirà un concert d’una obra seva recent (‘Tricastin’) el dia 25 de juliol amb la particularitat que l’orquestra de guitarres serà formada per alumnes dels conservatoris de Tarragona i de Catalunya de grau mig i superior. Suposarà, a més, l’estrena a Catalunya de l’obra de Brouwer. No només això, el mes de gener serà al Conservatori de Vila-seca impartint formació i durant el festival i dies abans farà una estada formativa de tres dies a l’Auditori de L’Hospitalet.

D’aquesta manera, L’Hospitalet se sumarà als actes dedicats al vuitantè aniversari de Brouwer, que tindran lloc l’any vinent a diferents escenaris musicals del món, amb l’afegit que seran els alumnes de darrers cursos dels conservatoris de Vila-seca, Tarragona, Reus i Tortosa els que el protagonitzaran, junt a solistes d’alt nivell sorgits del Liceu barceloní i de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

“Un veritable luxe poder comptar amb el referent internacional de la guitarra”, recordava avui en la presentació Enrique Malo, guitarrista adscrit al Conservatori de Vila-seca i la persona que s’encarrega de coordinar el treball amb els joves músics de cara a presentar el gran concert de Brouwer. “Es tracta per tant d’un projecte musical d’alta volada que suposarà una oportunitat única per a l’alumnat”, destacava Malo.

La sorprenent aposta de la població per la guitarra d’alta qualitat busca “convertir l’Hospitalet en un referent dins el món de la música al nostre país”, subratllava la regidora de Cultura, Núria Ortiz, que feia esment especialment al fet que des del sud de Catalunya, tradicionalment castigat quant a impacte mediàtic i per part de les institucions catalanes, s’estigui “situant la província amb un festival internacional d’estiu”. El president de la Fundació Auditori Josep Carreras, Josep Maria Pujals, resumia gràficament el festival a nivell de territori: “L’aposta de L’Hospitalet per aquest festival és una aposta de ciutat gran. Si això es fes a Barcelona s’anunciaria com una gran notícia”.

L’Hospitalet compta amb una Escola Municipal de Música que suma 200 alumnes. El projecte de festival internacional abraça així el camp educatiu. Ho explicava gràficament la coordinadora del Festival, Pilar Mercado: “Volem formar una cadena d’ensenyament en estudis musicals”. La cadena comença, afirmava per la seva part la regidora, en l’Escola de Música, continua en els conservatoris, principalment el de Vila-seca, i ara troba una balma de molt pes en un festival on actuaran alumnes dels conservatoris que s’hi vulguin sumar. Cada mes treballaran l’obra amb el professor Enrique Malo. “L’Escola Municipal de Música és un objectiu prioritari, que s’extén a tota la població i amb preus que són molt raonables. És la base de l’alumnat dels conservatoris”, remarcava la regidora.

Josep M. Pujals feia esment a la importància que els ajuntaments hagin pogut seguir apostant per mantenir els escoles de música malgrat la crisi econòmica i la davallada profunda de les aportacions per part de la Generalitat. Ha estat una agonia epr a la cultura catalana la caiguda de les aportacions econòmiques. “Han estat els consistoris i la Diputació de Tarragona els que han salvat la continuïtat d’algunes d’elles”.

D’esquerra a dreta, Enrique Malo, Josep Solórzano, Josep M. Pujals, Núria Ortiz i Patricia Mercado, avui. Foto: Tarragona21

Una pinzellada sobre el Festival

El festival té més motius per a l’alegria. A modus de pinzellades (la proposta completa es presentarà més endavant), repetirà un dels grans llaütistes del món, Hopkinson Smith, aquest cop acompanyat, que l’any passat va protagonitzar un dels concerts-esdeveniment més destacats del panorama musical a la província de l’any. La inauguració del Festival anirà a càrrec de Badi Assad, brasilera, de família de grans guitarristes, els Germans Assad, de trajectoria mundial. Tocaran Jazz- Bossa nova i veu.

El 25 arribarà l’homenantge a Leo Brouwer. El dia 26 serà el torn de Mariana Flores, soprano argentina, que actuarà amb Hopkinson Smith, cant antic i llaüd. El 27, flamenc amb el quartet Joncol d’Alemanya i Catalunya i el dia 28, cloenda amb el Cor Ciutat de Tarragona i Anabel Montesinos a la guitarra. De fama internacional i nascuda a l’Hospitalet, Anabel Montesinos va fascinar l’any passat el públic que va omplir l’Auditori amb els Conciertos de Aranjuez del mestre Rodrigo. En la primera edició, Anabel també havia actuat a la seva vila.

“No està buscat que cada any Anabel actuï al festival, es un conjunt de factors que ho fan posible” afirmava la coordinadora del festival. I com és costum en cada edicio, Catalunya Música enregistrarà algun dels concerts per emtre’ls després no només per Catalunya sinó per Europa a través de l’acord que té amb la Unió Europea de Radiodifusió. El nom de l’Hospitalet comença a sonar per les ones del continent associat als grans mestres i mestresses de la guitarra mundial.

Jaume Garcia