.

Flota d’autobusos de l’EMT. Foto: EMT

El conflicte laboral que es viu a l’EMT no sembla conduir a una entesa. A l’espera de la mediació laboral prevista per aquesta setmana entre empresa i sindicats, que han convocat aturades parcials delsserveis pels pròxims 8 i 10 de maig, la situació no sembla tenir sortida d’emergència malgrat els moviments viscuts en les darreres hores. La reunió del consell d’administració de l’EMT del passat dijous va autoritzar a la gerència a contractar nous conductors que supleixin les hores extres que no volen realitzar els membres de la plantilla. Tot i amb això, segons han confirmat fonts consultades, la mesura no serà automàtica i s’implementarà amb caràcter temporal “a mesura que es vagi detectant a l’hora d’elaborar els quadrants l’abast de les afectacions per les aturades”. Entre altres coses perquè hi ha dubtes legals sobre si aquesta solució no suposaria atemptar contra el dret de vaga.

Fonts de l’empresa han afirmat que, de cara la negociació, “el marge el dona la Llei General de Pressupostos de l’Estat perquè estem parlant de treballadors públics. I és molt escàs”, asseguren, perquè tot i que el conveni va perdre vigència el desembre del 2013 no ha estat denunciat. Una qüestió clau perquè tot acord que es pugui negociar es faria fora d’aquest marc jurídic.

Una de les cartes que es preveu jugar, tanmateix, és l’escletxa legal que permet “retribucions per productivitat. Aquesta mesura ja va ser pactada amb a les comissions conjuntes amb els representants del comitè d’empresa i per enguany els comptes de l’EMT té comptabilitzats per aquest concepte  fins a 150.000 euros”. Les mateixes fonts afirmen que l’empresa oferirà aquesta opció als representants sindicals com a “fórmula per explorar altres possibilitats de millorar les condicions salarials dels conductors” que substitueixin als ingressos per hores extres, però admeten alhora ser pesimistes sobre la seva acceptació.

/* JS para menú plegable móvil Divi */