.

Imatge de la presentació. Foto: Cedida

El projecte Cal·lípolis Next Generation suma una nova incorporació, la de l’empresa Aguas Industriales de Tarragona (AITASA). L’acord es traduirà en una inversió de 85 milions d’euros, repartits en quatre accions. El projecte amb més dotació econòmica, 40 milions d’euros, és la creació d’una planta de tractament terciari per reutilitzar l’aigua residual industrial. També es crearà una depuradora a l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals Industrials amb un pressupost de 30 milions d’euros i es comptarà amb plaques fotovoltaiques per alimentar les plantes de nova creació. Finalment, s’ampliaran les instal·lacions de l’estació de regeneració d’aigua d’AITASA per cinc milions d’euros.

El projecte Cal·lípolis Next Generation es va presentar en societat a l’abril, amb onze projectes que suposaven una inversió propera als 260 milions d’euros. Mesos més tard, ara s’hi afegeix el projecte de quatre accions d’AITASA, que eleva el nombre de projecte a dotze i la inversió ja supera els 344 milions d’euros.

L’objectiu d’aquestes inversions és millorar l’economia circular i apostar per l’ús de fonts renovables al conjunt del complex petroquímic i del Port de Tarragona. El projecte Cal·lípolis Next Generation està liderat pel Port de Tarragona, Repsol i l’Ajuntament de Vila-seca, que esperen convertir el Camp de Tarragona en el “nou motor econòmic de tipus industrial logístic-intermodal, turístic i paisatgístic” que ajudi a impulsar la recuperació econòmica post-covid-19. Els diferents agents implicats treballen perquè Cal·lípolis Next Generation sigui finançat pels fons europeus. Segons els seus impulsors, aquest projecte suposarà “la transformació econòmica i sostenible” de la costa tarragonina.

Els projectes, al detall

Més aigua regenerada

El primer dels projectes presentats per AITASA (Aguas Industriales de Tarragona S.A.) es l’ampliació de la capacitat de producció d’aigua regenerada amb un pressupost de 5 milions d’euros. L’ampliació de les instal·lacions ERA (Estació de regeneració d’aigua) cedides a AITASA per l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), té com a finalitat incrementar la capacitat de producció actual d’aigua regenerada, de 5,4 Hm3/any s’ampliarà a 8,7 Hm3/any, fet que comportarà augmentar la reutilització fins a un 25% del consum total d’aigua de la indústria petroquímica.

Nova planta depuradora

La segona proposta és la construcció de la nova planta EDARi (Estació de Depuració d’Aigües Residuals Industrials) conjunta per als polígons químics del Camp de Tarragona amb un pressupost de 30 milions d’euros. La planta tractarà les aigües de les empreses dels polígons petroquímics del Camp de Tarragona, millorant la qualitat abans de ser retornada a medi (mar). El volum a tractar, per millorar la qualitat, serà de 1.000 a 1.400 m3/h.

Nova planta de tractament terciari

El tercer projecte també és de nova construcció, en aquest cas una nova planta de tractament terciari, per l’aigua residual industrial procedent de l’EDARi per ser reutilitzada i consumida dins de les industries químiques de Tarragona, reduint, per una banda, la captació d’aigua primària i, per l’altra, millorant l’entorn natural actual.

Es tracta d’assolir un grau superior en l’autosuficiència en el recurs aigua augmentant la reutilització fins a 14 Hm3/any, que representaria un 40% del consum total anual de la indústria petroquímica. Aquest projecte compta amb un pressupost de 40 M€.

Energia solar

L’última de les propostes presentades per AITASA és la de subministrament elèctric sostenible. Es tracta d’un projecte de construcció de noves instal·lacions de generació de energia elèctrica a partir de plaques fotovoltaiques que alimentin las noves plantes de tractament d’aigües esmentades anteriorment. Aquest projecte es faria amb la col·laboració del Port de Tarragona i comptaria amb un pressupost de 10 M€.

ACN / Redacció