.

.

TOTS 21

Planta de la firma coreana situada a Malàisia, similar a la que s’implantarà a Mont-roig. Foto: ACN

La gran inversió industrial que rebrà el sud de Catalunya, la instal.lació de la planta de components per a bateries de la firma sudcoreana ILJIN, anirà acompanyada d’una segona inversió, necessària donada la gran demanda d’energia que necessitarà.

Així, ILJIN obrirà una planta fotovoltaica de 96 hectàrees d’extensió a prop de les dues fàbriques que construirà a Mont-roig del Camp. L’alcalde, Fran Morancho, ha anunciat avui a la premsa que aquesta instal.lació ha rebut el vist-i-plau dels propietaris dels terrenys rústecs on s’hi instal.larà. Ha estat la pròpia empresa la que ha demanat al consistori disposar d’aquesta superfície per al parc.

L’alcalde ha reconegut que la necessitat que tindrà d’abastiment energètica la firma sudcoreana serà tan alta que de no haver disposat del futur parc fotovoltaic “el projecte podia caure tot i tenir una central nuclear a 15 quilòmetres”, en referència a Vandellòs-II, central que no li pot subministrar-li energia.

Altrament, això obligarà a un canvi d’usos del terreny, una tramitació que modificarà el planejament urbanístic fixat en el POUM ja que en ell s’especifica que no hi poden haver parcs fotovoltaics al terme de Mont-roig. El consistori tramitarà la reversió de la situació de manera que es permeti la instal.lació de parcs fotovoltaics només en el cas de si hi ha autoconsum d’energia, és a dir, que aquesta es consumeixi dins el mateix terme municipal, que serà el cas d’ILJIN.

La planta, que fabricarà components per a bateries per a cotxes -principalment, de coure- suposarà una inversió de 500 milions d’euros i la creació de 500 llocs de treball. La seva arribada tindrà múltiples implicacions, com en la formació del personal o en la necessitat d’habitatges de l’entorn de Mont-roig. Sobre formació, l’alcalde ha avançat que es treballarà amb la Universitat Rovira i Virgili en línia a assolir personal format. El consistori buscarà que aquest sigui del municipi.

L’alcalde ha “confirmat” que la inversió “va endavant”. L’Ajuntament ha mantingut reunions amb l’empresa cada 15 dies des del mes de maig, quan es va conèixer l’arribada de la inversió. “Aquesta implantació pot ser el primer pas per a l’arribada d’altres inversions a Mont-roig associades al vehicle elèctric”, ha subratllat Morancho a la premsa, i ha anunciat que el consistori “ja està fent contactes amb altres empreses perquè s’instal.lin al municipi”. En aquesta línia juga a favor la inversió de Volkswagen a Sagunt.

L’Ajuntament celebra 18,2 milions d’euros de fons europeus que rebrà l’empresa coreana ILJIN per implantar-se
al municipi. Una xifra, inclosa en la resolució del PERTE de Seat Volkswagen que va confirmar, el passat mes de novembre, la ministra d’Indústria Reyes Maroto, des de Corea, on es va reunir amb el CEO de l’empresa.

“Aquest és un projecte de territori que suposarà un abans i un després per a Mont-roig”, ha recalcat l’alcalde.

Jaume Garcia