.

.

TOTS 21

BBVA ha reconegut a Verdcamp Fruits amb un dels sis Premis als Millors Productors Sostenibles, iniciativa que el banc ha impulsat en col·laboració amb El Celler de Can Roca per donar visibilitat als productes locals compromesos amb el medi ambient i la producció responsable. Les fruites i verdures d’aquesta empresa de Tarragona formaran part d’una de les cistelles de temporada del projecte de BBVA ‘Gastronomia sostenible’, que dóna suport al petit productor i promou la cuina saludable.

Verdcamp Fruits ha estat seleccionat d’entre més de 60 candidats de tot el territori espanyol. BBVA ha reconegut el compromís en matèria de sostenibilitat d’un total de sis productors. A més d’aquesta empresa cambrilenca, l’entitat financera ha premiat els productes lactis de Los Caserinos (Astúries); les fruites de Pomona Fruits (Lleida) i Mirabel Do Rosal (Pontevedra); les carns de Carnísima (Osca); i els cereals i la fruita seca de La Junquera (Múrcia).

Des del 2013, BBVA i El Celler de Can Roca han treballat conjuntament per generar un impacte positiu en la societat amb la posada en marxa de diferents iniciatives. En aquesta ocasió, l’objectiu era unir la gastronomia i la sostenibilitat per ajudar en la transició cap a una vida sostenible alhora que es dóna suport als productors locals. Fruit d’aquesta unió naixia el projecte ‘Gastronomia sostenible’, que en plena irrupció de la pandèmia va fer un pas més amb la recerca dels millors productors, agricultors i ramaders sostenibles d’Espanya a través dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles.

“Amb aquests guardons hem volgut posar en relleu el compromís que BBVA ha adquirit amb la sostenibilitat i el suport als petits productors. En un moment d’incertesa com l’actual, és important impulsar premis com aquests per visibilitzar iniciatives de producció agroalimentària sostenible que serveixin d’inspiració, i d’aquesta manera contribuir a una recuperació econòmica verda”, ha afirmat Alberto Cano, director de pimes de BBVA a Espanya.

El jurat, format per membres de BBVA, del Celler de Can Roca i un representant de la consultora independent ECODES, ha valorat el caràcter innovador dels productes, els beneficis ambientals com la reducció de les emissions de CO2 o l’aposta per una economia circular, a més de la repercussió social i econòmica de la seva producció. Tots els productes seleccionats compten amb el segell oficial d’agricultura i ramaderia ecològica, certificat oficial de la Unió Europea (UE).

“El projecte ‘Gastronomia sostenible’ ens està permetent sensibilitzar sobre la importància de l’alimentació i la cuina saludable, i com de necessaris són aquests petits productors de proximitat que mimen el producte cuidant del planeta amb una explotació sostenible i responsable dels seus recursos”, ha afirmat Joan Roca. Per al xef català, aquests premis li han 10, 12, 2020 permès “conèixer l’àmplia varietat d’empreses que prenen la sostenibilitat com a base del seu treball”.

Reconeixement als productors sostenibles

Verdcamp Fruits (Cambrils) és una empresa familiar hortofructícola que en l’actualitat compta amb més de 300 hectàrees de cultius, de les quals la meitat són ecològiques i amb alt valor sostenible. “Creiem que una de les bases per tornar a donar valor a l’agricultura és produir aliments saludables i molt sostenibles amb els quals connectar de nou amb la gent, perquè sàpiguen que tenen aquest tipus d’aliments a prop i el valorin”, ha assenyalat Ernest Mas, responsable de Verdcamp Fruits.

Conscients de la limitació de recursos del planeta, i sense deixar la qualitat de costat, han convertit la sostenibilitat en el seu objectiu diari. Per aquest motiu, treballen per crear i posar en pràctica tècniques on el impacte en el medi ambient sigui positiu, com l’ús de tècniques de reg eficients, la millora de la fertilitat de terra i biodiversitat, el foment de reservoris per a la fauna auxiliar de la zona o la protecció de les abelles de mel i pol·linitzadors salvatges per a la pol·linització dels seus cultius.

“El fet que BBVA i El Celler de Can Roca t’atorguin un premi de sostenibilitat és molt valuós. És important que es prengui consciència que podem fer coses amb un valor diferencial, positiu per a les persones i el medi ambient “, ha emfatitzat Mas.

Foment d’una vida saludable amb productes de proximitat

Des del passat mes de juny, ‘Gastronomia sostenible’ ha plantejat mes a mes diferents receptes basades en productes de temporada seleccionats pels germans Roca. La plantilla de productors s’amplia ara amb aquestes sis empreses premiades que en breu inclouran els seus productes en els enviaments mensuals. Qualsevol persona pot subscriure’s a ‘Gastronomia sostenible’ per rebre a casa seva la cistella del mes proposada pels germans Roca, un projecte autofinançat amb un preu de 70 euros per cada comanda, i que compta diversos ingredients que permetran cuinar dues receptes proposades pel mateix Joan Roca.

L’enviament es completa amb una ampolla de vi seleccionada especialment per Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca, per acompanyar les receptes de cada mes.

Redacció