.

Imatge de la presentació, duta a terme de manera telemàtica des de la Cambra de Valls. Foto: Cedida

L’economia a la demarcació de Tarragona s’ha recuperat de forma ràpida en el tercer trimestre de l’any, segons indica l’informe de conjuntura econòmica fet per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili i impulsat per les cambres de comerç del territori. L’estudi assenyala que l’índex d’ús de la capacitat productiva ha augmentat un 28,7% respecte al 2020 i disminuït un 1,65% respecte al 2019. Pel que fa a les exportacions s’han incrementat un 36,2% i les importacions en un 28,9%. Entre les principals preocupacions dels empresaris destaquen la crisi dels subministraments, el preu de l’energia i l’increment de casos de covid.

“El missatge és positiu, l’economia sembla que es recuperi, la crisi ha estat molt diferent de la del 2008, estem sortint del pou de l’any 2020, però encara prima la dinàmica covid”, ha afirmat Joaquim Margalef, catedràtic de la URV, davant la incertesa que genera l’increment de casos per coronavirus de les darreres setmanes. Per ell, l’evolució del mercat de treball, de la inversió i les exportacions són les principals preocupacions dels empresaris. Per això, creu que és essencial “aprofitar” els fons europeus Next Generation per recuperar la confiança inversora.

“Seria desitjable que es fessin moltes més inversions, tant per la quantitat de dipòsits existents a les institucions financeres com per la quantitat d’estalvi s’auguren possibilitats de consum i d’inversió; potser faltarien projectes d’inversió per acabar de dinamitzar tota l’activitat productiva de l’àrea”, ha tancat Margalef. A l’acte també han assistit la Directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV, Mercedes Teruel.

El President de la Cambra de Comerç de Valls (que ha fet d’amfitriona de l’acte), Josep M. Rovira, ha volgut destacar que que “cal invertir en formació i captació de talent, per a que les empreses puguin comptar amb professionals qualificats, així com també potenciar les exportacions”. El president també ha assegurat que davant la falta de subministraments, “cal apostar pels productes propers i del territori”.

La També s’ha comptat amb la intervenció de dos empresaris del territori de la Cambra, Lluís Fisas, gerent de l’empresa Motlles i Matrius Fisas Navarro i Sergi Moreno, director executiu de Tuvatextil, que han complementat l’informe posant sobre la taula com la pandèmia els ha servit per a innovar, reinventar-se i ser més competitius.

L’ocupació ha augmentat un 4,63%

Segons l’estudi, l’ocupació ha augmentat un 4,63% i l’atur té una taxa de l’11,77%, molt més propera a la del conjunt català i lluny de la de l’espanyol. Les afiliacions a la Seguretat Social han augmentat un 4,82% interanual i les contractacions laborals, un 29,16%, tot i ser un 8,92% inferiors a les del 2019 (fins al setembre).

El nombre d’empreses concursades no va augmentar al 2020, però sí que es pot considerar que aquesta va afectar les petites empreses amb vendes inferiors als 250.000 euros, fins a 20 treballadors i més de 8 anys de recorregut. La inversió no augmenta, segons assenyala la constitució de noves societats, ni tampoc l’ampliació de les societats existents ni la construcció de nous habitatges, ambdós amb un dinamisme inferior que en períodes anteriors. Els dipòsits augmenten, però els crèdits no, cosa que implica una bossa de demanda potencial difícil de satisfer per la producció. Això comporta una taxa d’inflació interanual del 4% a l’àrea, tot i que la subjacent esta al voltant de l’1%.

Redacció / ACN